Slovėnijoje – zebrinių moliuskų invazija

Bledo ežeras Slovėnijoje – viena vaizdingiausių vietų šalyje, bet čia plūste plūsta ne tik turistai. Pastaruoju metu čia tikra zebrinių moliuskų invazija, su ja kovoti pajėgūs tik narai.

Už 55 kilometrų nuo sostinės Liublianos esantį Bledo ežerą užplūdo zebriniai moliuskai, kurie paprastai gyvena Rusijos gėluose vandenyse. Slovėnijos gamtosaugininkai spėja, kad moliuskai atkeliavo kartu su valtimis ir žvejybos įranga, kurią atsiveža turistai.

Zebriniai moliuskai įsitvirtina ten, kur tvirtesnis gruntas. Bėda ta, kad vietinėje ekosistemoje nėra jiems pavojingų plėšrūnų, tenka narams rinkti rankomis.

„Stengiamės, kad Bledo ežere zebrinių moliuskų kuo greičiau sumažėtų, stengiamės neleisti jiems daugintis. Vienintelis būdas – naikinti jau esančias kolonijas, aiškinti jų žalą turistams, atvykstantiems prie ežero“, – aiškina vietos savivaldos vadovas Matjazas Berconas.

Kol kas narai išvalė penktadalį ežero, darbo dar daug, kad būtų išsaugota vietos gyvūnija ir ežero reputacija – moliuskai maži ir smailūs, gali įpjauti turistams.

„Jeigu nekontroliuosime zebrinių kriauklių, jos paplis visoje pakrantėje, jos pastatuose. Mums to mažiausiai reikia. Jų paplitimas paveiks visą vietos ekosistemą“, – sako biologė, gamtosaugininkė Spela Remecrekar.

Kai nėra natūralių mirtinų priešų, geldelės greitai dauginasi, o vietos ežere daug. Joms nepavojingi jokie vietiniai organizmai, šiuo požiūriu zebriniai moliuskai – išskirtiniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių