Škotas veterinaras lokiui atliko laparoskopinę operaciją

Veterinaras iš Škotijos karališkosios zoologijos draugijos (RZSS) tapo pirmuoju specialistu, atlikusiu laparoskopinę operaciją lokiui.

RZSS atstovas Romeinas Picis (Romain Pizzi) operavo juodąjį lokį, kuris turėjo tulžies pūslės problemų, rašo Škotijos laikraštis „The Scotsman“.

R. Picio pacientu tapo lokys vardu Map-map, gyvenantis draustinyje Vietname. Gyvūnui prireikė veterinarų pagalbos, jis buvo atvežtas iš vienos fermos, kurioje laikytas mažame narve, kad jo tulžies pūslėje kauptųsi tulžis, naudojama Rytų medicinoje.

Veterinaro teigimu, operacija pavyko ir Map-map sparčiai sveiksta. Veterinaras pabrėžė, kad panašios operacijos veterinarinėje chirurgijoje kol kas yra itin retos ir daugiausia atliekamos gerokai mažesniems gyvūnams, tokiems kaip katės ar šunys.

Laparoskopija – šiuolaikinės chirurgijos metodas, kai operacija (paprastai operuojami pilvo srityje esantys organai) atliekama per nedidelius pjūvius įkišus vamzdelius. Taip operuotas pacientas atsigauna sparčiau, jam gerokai greičiau gyja žaizdos.

Nors atkakliai kovojama su lokių kankinimu, Vietname šiuo metu maždaug 4000 gyvūnų yra laikomi mažuose narvuose, iš jų imama tulžis.


Šiame straipsnyje: laparoskopinė operacijalokys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių