Skandalingam rašytojui - riterio titulas

Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II riterio titulą suteikė rašytojui Salmanui Rushdie. 61 metų amžiaus rašytojui šis titulas suteiktas už nuopelnus literatūrai.

Kai praėjusių metų birželį karalienė paskelbė apie savo ketinimus tituluoti Salmaną Rushdie, per pasaulį nusirito didžiulė musulmonų nepasitenkinimo banga: musulmoniškos šalys ir įvairios organizacjos ėmė protestuoti ir grasinti Didžiajai Britanijai susidorojimu.

Gavęs titulą Salmanas Rushdie nenorėjo kalbėti apie musulmonų pasipiktinimą.

"Pirmasis mano romanas pasirodė prieš 33 metus. Aš, kaip rašytojas, labai viliuosi, kad mano knygos pateks į įdomių knygų lentynas. O titulo suteikimas rodo, kad mano darbus vertina", - sakė rašytojas.

Salmanas Rushdie - indų kilmės anglų novelistas, eseistas, kritikas.

Antrasis romanas „Vidurankčio vaikai", išleistas 1981 metais, laimėjo „Booker of Bookers'" ir pelnė geriausio iš visų per dvidešimt penkerius metus apdovanoto „Booker" premija romano vardą. Taip pat šis romanas pelnė „James Tait Black Memorial" premiją ir „Arts Council Writers" apdovanojimą.

S. Rushdie romanas „Gėda", kuriame daugelis kritikų įžvelgė alegoriją į to meto Pakistane vykusius įvykius, laimėjo Prancūzijos premiją už geriausią užsienio autoriaus knygą ir buvo nominuota „Booker" premijai.

Ketvirtos rašytojo novelės „Šėtoniškos" eilės pasirodymas 1988 metais, pelnė ne tik „Whitbread" premiją už geriausią metų romaną, bet ir ajatolos Chomeino prakeikimą ir mirties nuosprendį už islamo religijos įžeidimą. Pakistane ir Indijoje po šio romano pasirodymo vyko islamo grupuočių demonstracijos. Todėl kurį laiką rašytojas gyveno Didžiosios Britanijos vyriausybės ginamas, užsidaręs ir vienišas, nes neišlaikiusi įtampos jį paliko šeima, o už pasmerkotojo romano vertimą ar leidimą islamo fundamentalistų fanatikai grasino vertėjams ir leidėjams.

Po dešimtmetį trukusio slapstymosi rašytojas vis dažniau pasirodo viešai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių