Šių laikų politinio priešinimosi simbolis – kaukė

Dabar jau simboliu tapusios Gajaus Fokso kaukės, išgarsintos filmo „V- tai Vandeta“, tapo pasauliniu bestseleriu. Kasmet parduodama daugiau nei 100 tūkst. tokių kaukių. 

Atrodo, jog šiam skaičiui lemta augti, nes šis aksesuaras jaunajai kartai tapo revoliucijos simboliu, galbūt net konkuruojančiu su ankstesniosios revoliucijos ikona – garsiuoju Che Guevaros atvaizdu.

Ši kaukė tapo simboliu daugeliui nesutinkančių su visuomenėje vyraujančiomis socialinėmis, politinėmis ar ekonominėmis normomis. Jos naudojimas politiniais tikslais leidžia geriau suprasti, kaip jaunoji karta žiūri į protestavimą ir politinius nesutarimus. 

Kiekviena karta turėjo tam tikrus simbolius, kurie atspindėjo jų politines nuotaikas: nuotrauka, pavadinta „Guerrillero Heroico“, vaizdavusi persipynusį Che Guevaros pyktį ir ryžtą, išreiškė norą stoti į politines ir socialines kovas vėlyvajame šeštame ir septintame dešimtmečiuose. Taikos ženklas, kuris savo šlovės viršūnę pasiekė Vietnamo karo metu, yra taip pat visų lengvai atpažįstamas. Jis pirmą kartą buvo panaudotas britų judėjime prieš branduolinę energiją ir buvo greitai perimtas pacifistų.

Tačiau pastaruoju metu sustiprėjus griežtesniems ir įkyresniems socialinės žiniasklaidos įstatymams, už kurių nepaisymą įmanoma atsidurti net kalėjime, kitokios nuomonės dažnai būna išsakomos anonimiškai. Tad anonimiškumas yra tapęs jaunosios kartos protesto simboliu, kuriame ir slypi kaukės populiarumas.

Populiarusis pirkinys su iškreipta grimasa bei karikatūriškais bruožais yra protesto ženklas, už kurio disidentai gali paslėpti ne tik savo tapatybę, bet ir ketinimus. Artima slidininkų kaukėms riaušių metu ji suteikia galimybę dalyvauti tokio pobūdžio renginiuose bei užtikrina ją dėvinčiojo slaptumą. Tačiau skirtingai nei balaklava (slidininkų kaukė), Gajaus Fokso kaukė taip pat atlieka ir politinę rolę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių