Šiaurinė žvaigždė arčiau Žemės nei manyta

Žymioji Šiaurinė žvaigždė nuo seno buvo kelrode žmonijai nakties danguje. Naujas tyrimas atskleidė, kad žvaigždė iš tiesų yra arčiau Saulės sistemos nei manyta.

Mokslininkai, tyrinėjantis Šiaurinę (Poliarinę) žvaigždę, nustatė, kad nuo Saulės ir Žemės ją skiria apie 323 šviesmečiai. Dešimto praėjusio amžiaus dešimtmečio pabaigoje Europos palydovas apskaičiavo, kad šis atstumas siekia 434 šviesmečius.

Naujas tikslesnis atstumo matavimas gali padėti astronomams aiškintis keletą kitų kosminių paslapčių, pavyzdžiui, tyrinėjant tamsiąją energiją, rašo space.com.

Poliarinė yra taip vadinamoji cefeidė, pulsuojanti žvaigždė, kurią mokslininkai naudoja atstumams kosmose matuoti. Astronomai atstumą iki cefeidės nustatyti gali pagal tai, kaip bėgant laikui kinta jos ryškumas.

Kadangi Šiaurinė žvaigždė – mūsų Saulės sistemai artimiausia cefeidė, tikrasis atstumas iki jos gali būti naudojamas kaip gairė atliekant kitų cefeidžių matavimus ir bandant nustatyti visatos dydį.

Dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Europos kosmoso agentūros palydovas „Hipparcos“ nustatė, kad atstumas iki Šiaurinės žvaigždės – 434 šviesmečiai, nors kiti tyrimai leido manyti, kad žvaigždė gali būti arčiau Saulės. Vienas šviesmetis – atstumas, kurį šviesa nukeliauja per metus. Jis siekia apie 10 trilijonų kilometrų.

Tyrimą atlikę Kanados, Ukrainos ir Belgijos astronomai patvirtino, kad atstumas iš tiesų mažesnis. Tam jie naudojo naujus didelės raiškos žvaigždės šviesos spektro stebėjimus.

„Šiaurinė demonstruoja tam tikras anomalijas, kurio iki šiol nepakluso paprastoms interpretacijoms. Mūsų didelės raiškos spektroskopiniai Šiaurinės stebėjimai gali reikšti naują erą šios žvaigždės supratime“, – teigė tyrimo vadovas Davidas Turneris iš Kanados Šv. Marijos universiteto Halifakse.

Ši žvaigždė Šiaurine vadinama dėl savo padėties naktiniame danguje, kuri sutampa su Žemės ašies kryptimi.

Kitaip nei kitos žvaigždės, kurios per naktį kyla ir leidžiasi Žemei sukantis, Šiaurinė visuomet išlieka toje pačioje vietoje, todėl tai neįkainojamas švyturys navigacijoje. Ilgo išlaikymo nuotraukose atrodo, kad žvaigždės danguje sukasi aplink Šiaurinę.

Poliarinė iš tiesų yra viena iš mažiausiai trijų žvaigždžių, sudarančių sistemą. Ši žvaigždė maždaug 4 tūkst. kartų ryškesnė nei Saulė.

Nors Poliarinė dabar yra šiauriniame danguje, taip bus ne visada. Žemės ašis bėgant amžiams svyruoja, o astronomai tai vadina precesija. Taigi 14 000 metais dėl precesijos Žemės ašis bus artimesnė Vegos, o ne Šiaurinei žvaigždei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių