Senieji jūros dumbliai – dabartinių augalų protėviai

Seni jūros dumbliai, rasti augantys giliai jūroje, yra „gyvosios fosilijos“, praneša mokslininkai. Jų kilmė ir sandara tiriamos.

Dvi jūros dumblių rūšys, augančios daugiau negu 200 m gylyje po vandeniu, atstovauja anksčiau nepažintai senovinei dumblių formai, – informuoja BBC.

Tokie dumbliai galėtų priklausyti seniausiems iš visų žinomų žaliųjų augalų. Milijardas metų skiria juos nuo jų protėvių.

Atradimo detalės yra pateikiamos „Journal of Phycology“ puslapiuose.

„Tokie dumbliai randami gana giliai jūrų vandenyse, 210 m – tai tikrai gilu fotosintetiniams organizmams“, – BBC sakė profesorius Frederickas Zechmanas.

Jie gali būti randami sekliame vandenyje, bet dažniausiai ten, kur mažai šviesos. Jie turi specialių chlorofilo pigmentų, kurie jiems leidžia panaudoti mažo intensyvumo mėlyną šviesą, randamą giliai vandenyje.

Dumbliai jau buvo identifikuoti, bet profesoriaus F. Zechmano komanda pirmoji ištyrė jų genetinę sandarą ir nustatė, kaip seniai jie jau egzistuoja.

Apskritai žalieji augalai priklauso vienai iš dviejų grupių. Viena apima žemės augalus ir žaliuosius dumblius su sudėtingomis struktūromis. Antra – visus likusius.

Atradimas gali pakeisti mūsų supratimą, koks žaliasis augalas buvo visų dabartinių augalų protėvis.


Šiame straipsnyje: dumbliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių