Sėjos kalendorius: bulves auginkite po šiaudais

Jau kelerius metus auginu bulves po šiaudais ir negaliu tuo atsidžiaugti - nereikia nei ravėti, nei kaupti, nei tręšti, nei su Kolorado vabalais kariauti.

"Protingo daržo" išmintis

Apie bulvių auginimą po šiaudais išgirdau iš Lietuvos žemės ūkio universiteto biomedicinos daktarės Honoratos Danilčenko, kuri ragino paskaityti Nikolajaus I.Kurdiumovo knygą "Protingas daržas" - joje gausu ir kitokios naudingos daržininkams patirties ir patarimų.

Tad pavasarį bulves sodinu į nesukastą nuo rudens dirvą - tiesiog dėlioju ant jos paviršiaus tokiais atstumais, kokie būtų sodinant įprastu būdu. Tuomet užkloju šiaudais (ne šienu!) maždaug 15-20 cm storio sluoksniu. Ant šiaudų padedu genėtų vaismedžių šakų, kad pakilęs vėjas nenupūstų bulvių užkloto. Taip "pasodintos" bulvės sudygsta maždaug 10 dienų vėliau nei įprastai.

Labai pagerina dirvą

Kai ūgtelėja žali daigai, prasimušę pro šiaudus, jais "apkaupiu" daigus, rankomis sustumdama kūgelius išilgai vagos. Po tokio "apkaupimo" tarpueiliuose atsiranda plikos žemės - ją užkloju nupjauta vejos žole. Po šio darbo jau galima grožėtis tapybišku geltonos ir žalios spalvų deriniu ir, atėjus vasarai, užmiršti visus kitus įprastus bulvių priežiūros darbus (ravėjimą ir kaupimą).

Rudenį virkščios žaliuos ilgiau nei kitų bulvių. Bulvienojai bus sveiki, jų nekankins Kolorado vabalai. Žinoma, jei šiuo būdu neauginsite bulvių toje sklypo vietoje, kur jos augo pernai. Bulvių derlius bus du tris kartus didesnis nei auginant įprastu būdu. Be to, rudenį bulvių beveik nereikės kasti - jas bus nesunku surinkti, naudojant tik rankinį trumpakotį įrankį. Didžiausią nuostabą jums kels nepaprastai pagerėjusi dirvos kokybė.

Sodino... laukinėje pievoje

Dalia Katilevičienė jau prieš kelerius metus pasodino bulves tiesiai į nesukastą pievą. Prieš tai ją aklinai uždengė išardytomis kartoninėmis dėžėmis, kad nedygtų piktžolės. Po to maždaug kas 25 cm į aštriu kastuvėliu įpjautą kartoną įspraudė bulves taip, kad didesnė jų dalis liktų kartono viršuje."

Tarp įspraustų bulvių eilių palikau 60 cm, nes jos mėgsta erdvę. Sodinau šachmatų tvarka. Taip pasodintas bulves užklojau storu (apie 15-20 cm) šieno sluoksniu.

Kai bulvės sudygo, užverčiau šiaudais taip, kad atrodė tarsi apkauptos. Bulvės augo, žaliavo, o piktžolės pro kartoną neprasimušė. Bulvių nei ravėjau, nei laisčiau, nei kaupiau. Rudenį ne kasiau, o surinkau nuo žemės didžiules bulves, kurios puikiai laikėsi žiemą. Šiemet į tą lauką sodinsiu jau kitas daržoves, nes bulvės gerai išpureno dirvą - neliko nei žolių, nei kartono. Beje, vasarą kartą mulčiavau nupjauta pievos susmulkinta žole tą keistą bulvių lauką", - pasakojo Dalia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sh

sh portretas
gal gali penktadieni pas mane i kaima, 40 aru sodinsim, gales ismetyt :D ir siaudais apkloti, ir kiekviena rankom apkaupt.. pasaka ir tiek.. mieste 1 are gal ir gali zmones zaist.. o siaudai ir trasa jei ka
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių