Savaitgalį Kėdainiuose šurmuliuos Agurkų šventė

Šį šeštadienį nuo 15 valandos Kėdainių miesto parke šurmuliuos šmaikščiausia kasmetinė ne tik miestelėnų, rajono, bet ir Lietuvos gyventojų mėgiama Agurkų šventė.

Visi, kas mėgsta šviežius, ypač skanius agurkus ir nori sužinoti jų auginimo, skilimo, rauginimo, marinavimo, konservavimo paslaptis, gali teirautis tik kartą per metus vykstančioje šventėje. Joje susirenka savo amato žinovai, ekspertai ir net patys ,,karaliai‘‘.

Šventė šiais metais pasiūlys netikėtai daug atrakcijų: bus žaidžiamas „agurkobolas", pristatyti  „agurkomobiliai", išmintimi dalinsis ilgamečiai agurkų augintojai. 

Pirmą kartą šventės metu bus siekiama naujo Lietuvos rekordo. 8 kartus pasaulio rekordininkas žemaitis Antanas Kontrimas su savo barzda trauks 1 toną agurkų. Toną šių daržovių rungčiai paaukos ilgametis agurkų augintojas Romualdas Valevičius.

Pirmą kartą šventės dalyvius ir svečius kviečia Kėdainių rajono savivaldybės linksmasis kiemelis „Žalioji merija". Merijoje šeimininkaus miesto valdžia.

Šventės lankytojai bus vaišinami smetonišku žiedbastučių pudingu, taip pat  medaus ir agurkų fondiu, ypatingais raugintais agurkėliais bei ūkininkų Almos ir Vidmanto Girdzijauskų firminėmis kopūstų salotomis.

Šventės metu bus dalinami suvenyrai ir „Žaliasis" laikraštis. Medžiagą apie agurkų auginimo tradicijas Kėdainių rajone surinko istorikas Vaidas Banys. Savivaldybės gydytoja parengė rekomendacijas agurkų augintojams kaip apsisaugoti nuo karščio.

Šiek tiek istorijos:

Prieš 12 metų Agurkų šventė buvo sumanyta kaip renginys skirtas agurkų augintojams ir visiems rajono gyventojams.  Nuo pirmosios šventės jau išrinkta 10 agurkų „karalių".

Vargu ar berastume Kėdainiuose nežinantį elementarios abėcėlės, kad agurkas -  moliūginių  šeimos augalų genties augalas. Šaknis liemeninė, stiebas šliaužiantis. Žiedai geltoni, vaisiai žali ir vidutinio dydžio. Agurkai iš tikrųjų  nėra labai maistingi, bet ši daržovė gerina apetitą.

Agurkų auginimas Kėdainių rajone turi labai gilias tradicijas. Į Europos šalis agurkai pasklido iš Viduržemio jūros pakrantės. Dabar agurkai viena labiausiai paplitusių daržovių  ne tik Kėdainiuose. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių