Saulės elementais varomu lėktuvu žadama perskristi Ameriką

„Solar Impulse“ sparnų plotis veik siekia giganto „Boeing 747“, tačiau gegužės 1 dieną, jei viskas bus gerai, į Kalifornijos padangę lėktuvas pakels vos vieną žmogų – daugiau negali jį varantys saulės elementai.

Tai bus antrasis didelis „Solar Impulse“, saulės elementais varomo lėktuvo, skrydis po sėkmingo bandymo pernai iš Europos nuskristi į Šiaurės Afriką ir atgal. Lėktuvas įrodė galįs įveikti 6 tūkst. kilometrų kelionę, tad jo pilotas iš Šveicarijos Bertrand`as Piccard`as dabar ruošiasi kelionei aplink pasaulį, kurią jis ketina atlikti 2015-aisiais, rašo interneto žurnalas „Quartz“.



Saulės lėktuvas yra varomas 45 kilovatų galios elektros energija, sukančia keturis propelerius. Energijos ir jos atsargų akumuliatoriuose, deja, dar nepakanka ilgam skrydžiui be nusileidimo: pakeliui iš Kalifornijos į Niujorką lėktuvas turės nutūpti bent keturis kartus ir Rytinę JAV pakrantę pasieks tik liepos mėnesį.

Į klausimą, ar kada nors saulės lėktuvai galės skraidinti keleivius, jo pilotas atsakė: „Būčiau beprotis, jei atsakyčiau teigiamai, ir kvailys, jei atsakyčiau neigiamai.“ Šiandien tai neįmanoma, bet akumuliatoriai ir patys saulės elementai yra nuolat tobulinami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių