Saugus vaikas kelyje – ramybė šeimoje

Šiandienos visur beskubančioje visuomenėje vis dažniau kalbama apie nelaimes, kurios tyko toliau nuo namų: kieme, gatvėje, kelionėje.

Tėvai, išleidę savo vaikus į mokyklą, ne visada gali ramiai pasakyti, kad vaikas yra saugus, jo netyko pavojai. Keliuose suaktyvėjo automobilių srautai, padaugėjo pėsčiųjų. Iki nelaimės – tik vienas žingsnis: visi skuba – tiek vairuotojai, tiek pėstieji. Kas dieną išgirstame, patys pamatome kraupių eismo įvykių, stebimės, kaip galima taip neapdairiai pasielgti, bet dažniausiai patys nesusimąstome, kad ir mūsų bet kurią akimirką tyko kryžkelėje bėda, jeigu elgsimės neteisingai.

Šiais metais su auklėjamąja I gimnazistų klase užsiregistravome dalyvauti konkurse „Saugiausia klasė 2010“. Mano auklėtiniai labai aktyvūs, kupini idėjų ir užmojų, energingi ir nuolat norintys kažko naujo. Keletas mokinių yra išsilaikę dviratininkų teises, kiti dažnai keliauja su tėveliais ar šeimos nariais į ekskursijas savais automobiliais, su klase dažnai einame į išvykas, todėl nuolat esame kelyje. Mokiniai seka informaciją, kas vyksta Lietuvos keliuose, žino eismo nelaimių statistiką, bet daug naudingiau susitikti ir pasikalbėti su policijos pareigūnais, aptarti rūpimus klausimus, pabendrauti.

Į vieną savo klasės valandėlę pasikvietėme VPK Kelių policijos valdybos Tarnybos organizavimo skyriaus specialistę Gražiną Jasiūnienę. Ji labai patraukė jaunus žmones savo nuoširdumu. Pasakodama apie nutrūktgalviškas situacijas, policijos pareigūnė sugebėjo jauniems žmonėms įrodyti, kaip neapgalvotai galima pasielgti ir dėl to visą gyvenimą išgyventi kažkada patirtos nelaimės skausmą. Jaunuoliai kartais pervertina savo jėgas ir elgiasi  neatsakingai. Didelis greitis, mobilusis telefonas vienoje rankoje ar linksmas draugas šalia ir juokingos pasakojamos istorijos gali tapti nelaimingo įvykio priežastimis. Kelyje visi eismo dalyviai turi žinoti, kad yra atsakingi ne tik už save, bert ir už tuos, kurie yra gatvėje.

Klasės valandėlės viešnia VPK Kelių policijos valdybos Tarnybos organizavimo skyriaus specialistė G.Jasiūnienė visiems mokiniams padovanojo atšvaitus, rašiklius. Ji maloniai bendravo su jaunais žmonėmis, atsakė į juos dominančius klausimus ir rimtai įspėjo, kad kelyje kiekvienas yra atsakingas ne tik už elgesį, bet ir už vienas kito gyvenimą. Gatvėje pagalbos gali prireikti ir nedrąsiam pirmokėliui, ir senutei, kuri visas jėgas sutelkusi skuba per perėją, o jau, žiūrėk, įsiplieskė raudona šviesoforo šviesa, nerimsta vairuotojai, nervinasi, o senučiukė kaip įmanydama stengiasi įveikti kelių metrų atstumą. Svarbu gatvėje padėti vieni kitiems: nereikia pykti, bartis, šūkauti. Tolerancija ir mandagumas tik artina žmones, lengvina stresines būsenas. Nors esame paskendę kasdienybės rutinoje, bet vieni su kitais išlikime orūs ir sąžiningi. Tai yra bilietas į saugumą.

Mano auklėtiniai toliau ruošiasi konkursui: repetuoja scenarijų, piešia plakatus ir organizuoja viktoriną Kauno apskrities Juozo Naujalio muzikos gimnazijos antros klasės mokiniams. Susitarę su mokytoja Ramune Jarocka, aplankysime greitu laiku jos auklėtinius ir pamokysime juos saugaus elgesio gatvėje taisyklių, surengsime šmaikščių situacijų varžybas.

Taigi, „Aušros“ gimnazistai nutarė būti aktyvūs saugaus eismo dalyviai.

 

Nuotraukos (autorės):
1. VPK Kelių policijos valdybos Tarnybos organizavimo skyriaus specialistė Gražina Jasiūnienė rodo plakatą.
2. Policijos pareigūnė Gražina Jasiūnienė su Kauno „Aušros“ gimnazijos I e klasės gimnazistais.


 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių