Rusijos raketa iškėlė į orbitą kapsulę su trijų žmonių įgula

Raketa, nešanti kapsulę dviem Rusijos kosmonautais ir vienu JAV astronautu, antradienį startavo skrydyje į į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), pranešė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Rusijos kosmonautai Olegas Novickis ir Jevgenijus Tarelkinas bei NASA astronautas Kevinas Fordas išskrido kosminiu laivu „Sojuz TMA-06M“ kaip planuota - 10 val. 51 min. Grinvičo (13 val. 51 min. Lietuvos) laiku.

Raketa nešėja į giedrą padangę pirmą kartą nuo 1984 metų pakilo nuo 31-osios starto aikštelės Baikonūro kosmodrome. Dažniausiai naudojama platforma, nuo kurios startavo pirmasis į kosmosą pakilęs žmogus Jurijus Gagarinas, šiuo metu modernizuojama.

Rusijos valstybinė televizija tiesiogiai parodė, kaip įgulos nariai prisisegė ankštoje kabinoje ir perskaitė instrukcijas. Virš jų galvų kabojo skrydžio talismanas - pliušinis hipopotamas su užrašu „Rusija“.

„Sojuz“ kapsulė turėtų susijungti su TKS ketvirtadienį 12 val. 53 min. Grinvičo (15 val. 53 min. Lietuvos) laiku. Jos įgula prisidės prie dabartinių orbitinės stoties gyventojų: amerikietės Sunitos Williams, ruso Jurijaus Malenčenkos ir japono Akihiko Hoshide, atskridusių birželį ir, kaip planuojama, grįšiančių į Žemę lapkričio viduryje.

Iš pradžių planuota, kad „Sojuz“ startuos spalio 15 dieną, tačiau skrydis buvo atidėdamas, nes teko pakeisti dalį borto įrangos. Naujai išskridę įgulos nariai kosmose tikisi dirbti apie 140 dienų.

Abiem Rusijos kosmonautams šis skrydis į kosmosą yra pirmasis, o borto inžinierius K.Fordas skrido į TKS 2009 metais JAV erdvėlaiviu. Jis perims vadovavimą orbitinės stoties įgulai, kai S.Williams paliks TKS lapkritį.


Šiame straipsnyje: RusijaKosmosasraketa

NAUJAUSI KOMENTARAI

jou

jou portretas
vienas sakinys, bet klaidų...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių