Rusijoje – meteorito nuolaužų „medžioklė“

Rusijoje Uralo regione, virš kurio vasario 15-ąją sprogo didelis meteoritas, vyksta tikra galimų jo nuolaužų medžioklė. Šimtai automobilių sustoję kelyje: ne tik Čeliabinsko gyventojai ieško neprašyto svečio iš kosmoso dalelių, bet ir atvykusieji iš toliau.

Čeliabinsko apylinkėse – meteoritų karštligė. Šimtai žmonių rausia sniegą, ieškodami neprašyto svečio pėdsakų. Uralo universiteto mokslininkai pademonstravo beveik dviejų kilogramų svorio akmenį. Jie tvirtina, jog tai meteoritas, tad turėtų būti ir daugiau jo dalelių. Tarp daugybės meteoritų medžiotojų – ir keturios mokslininkų grupės.

„Mes esame toje vietoje, kur jau rasta fragmentų. Mūsų navigacijos sistemoje pažymėti taškai. Dabar trauksime į mišką pagal meteorito trajektoriją ir bandysime rasti daugiau fragmentų“, – sakė grupės vadovas Ruslanas Kaluninas.

Anot R. Kalunino, rasti fragmentus padeda angos sniege, kurį ištirpdė krisdamas meteorito gabalėlis. Esą rasti gabalėliai – akmeninio meteorito dalelės, maždaug 10 procentų juose sudaro geležis. Tad magnetas juos traukia.

Randami maži gabalėliai, bet arčiau tos vietos, virš kurios sprogo meteoritas, mokslininkai tikisi rasti didesnių.

„Žmonės klausinėja apie radiaciją. Žmonėms jie nepavojingi, neradioaktyvūs. Žinoma, juose yra radioaktyvių izotopų, kurie labai domina mokslininkus, nes padeda nustatyti meteorito amžių, bet žmonėms nepavojingi“, – tvirtina R. Kaluninas.

Keturios mokslininkų grupės per dvi dienas iš viso rado apie 400 fragmentų. Jie siunčiami į įvairius šalies tyrimų centrus. Kol kas tik spėliojama apie meteorito kilmę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių