Rusija prarado civilinių palydovų kontrolę

Dėl pažeisto Maskvos srityje esančio ryšių kabelio Rusijos specialistai nebegali kontroliuoti daugumos šalies civilinių palydovų, įskaitant rusų Tarptautinės kosminės stoties dalį, pranešė šaltinis kosmoso pramonėje.

Kosmoso agentūra „Roscosmos“ teigia, kad sutrikimas susijęs su kelio remonto darbais, vykstančiais prie Koroliovo misijų kontrolės centro netoli Maskvos.

Anot pareigūnų, gedimo pašalinimas gali trukti 48 valandas. Teoriškai dėl to gali tekti atidėti lapkričio 19 dieną numatytą trijų TKS įgulos narių grįžimą į Žemę. Jie baigia keturių mėnesių trukmės misiją tarptautinėje kosminėje laboratorijoje.

„Ryšio su žemės telemetrija, esančia Rusijoje, neturėjome pastarąsias dvi valandas“, – neįvardintą šaltinį kosmoso pramonėje cituoja „RIA Novosti“.

„Mūsų specialistai negali kontroliuoti civilinių palydovų ar siųsti komandų į rusiškąją TKS dalį. Jie gali matyti įgulą ir su jais kalbėtis, tačiau jie negali siųsti jokių komandų į rusų dalį“, – teigė šaltinis ir pridūrė, kad problemai išspręsti gali prireikti dviejų dienų.

Rusijos kosmoso pareigūnai suskubo pabrėžti, kad ir palydovai, ir TKS toliau veikia, nors ir yra nekontroliuojami.

„Kabelis pažeidė atliekant kelio remonto darbus, tačiau tai neturėjo įtakos Rusijos palydovų ar Tarptautinės kosminės stoties veikimui“, – „Interfax“ teigė „Roscosmos“ atstovas spaudai Aleksejus Kuznecovas.

Kitas šaltinis teigė, kad Rusijos kariniams palydovams gedimas jokio poveikio nedaro, jie veikia įprastai.

„Tai, kas nutiko, jokiais būdais nesusiję su mūsų specialistų ir oro bei kosmoso gynybos pajėgų atliekamu darbu.

Komunikacija su kariniais palydovais palaikoma kaip įprasta“, – „RIA Novosti“ sakė jis.

Jei kabeliui sutaisyti prireiks kelių dienų, dėl to gali tekti atidėti trijų astronautų sugrįžimą į Žemę.

„Šis komunikacijų kabelio trūkimas gali neleisti mums perduoti atsijungimo komandos „Sojuz“ kapsulei“, – teigė neįvardintas šaltinis kosmoso pramonėje.

Rusijos pareigūnai teigia, kad jie šiuo metu nekontroliuoja kosminės stoties, nes ji skrieja virš tos Žemės dalies, kuri pasiekiama NASA telemetrijos stotims.

Tačiau „Roscosmos“ perims TKS kontrolę ketvirtadienio rytą Maskvos laiku.

„Tikimės, kad iki tol kabelį pavyks sutaisyti“, – naujienų agentūrai „Interfax“ teigė Genadijus Raikunovas, už Rusijos kosmoso komunikaciją atsakingo mokslinio instituto atstovas.


Šiame straipsnyje: palydovaipalydovasRusijaįdomu

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių