Ruošiamės vasarai: kaip įsirengti natūralų baseiną?

Nors iki vasaros dar toli, tačiau pasvajoti apie pasikaitinimą saulėje prie baseino niekas nedraudžia. O jei dar tas baseinas nedvoktų chloru ir nespigintų akių jo netikras žydras dugnas... Sakote, kad tai tikrai neįgyvendinama svajonė? Nieko panašaus, mat galima įsirengti ne paprastą, o natūralų ir ekologišką baseiną, kuris atrodytų tarsi nedidelis jūsų ežeriukas, o vanduo jame būtų skaidrus, kaip šaltinyje.

Natūralaus baseino idėjos autorius - austras Pieteris Petrichas, kuris 9-ame praėjusio amžiaus dešimtmetyje iškėlė mintį, kad baseinuose nebūtina naudoti chemijos priemonių ir vandens filtrų – švarų vandenį gali palaikyti augalai. T.y. dirbtinai sukurta ekosistema, kurioje gyvuoja natūrali flora ir fauna, kuri valo ir net šildo vandenį.

Nors ne specialistui tai atrodo sunkiai suvokiama, tačiau tinklalapis FacePla.net tikina, kad tokį ekologišką baseiną nėra labai sunku pasistatyti. Statybos tetruktų maždaug 6 savaites ir prireiktų smėlio, grunto ir cemento, tam tikrų augalų, švaraus vandens, aeratoriaus, separatoriaus, vandens pompoms ir statybinių instrumentų.

Kasimas

Visų pirmą išsirinkite vietą, kur bus vandens telkinys. Nepamirškite, kad natūralūs baseinai tradiciškai yra didesni nei įprasti, nes susideda iš dviejų dalių: maudymosi vieta ir augalų želdinimo vieta. Jų plotas turėtų būti vienodas. Plaukiojimo zonos gylis gali svyruoti nuo 1,5 m iki 2,5 m, o augalinės – mažesnis.

Zonų nustatymas

Maudymosi vietą ir augalų želdinimo vietą būtina atskirti siena, kuri 10 cm palįstų po vandeniu (augalų zona gali juosti plaukiojimo vietą). Augalai biologiškai filtruos ir šildys vandenį, šalins iš jo bakterijas, bet kartu netrukdys plaukioti baseine, o vanduo nuolat cirkuliuos ir valysis tarp dviejų zonų.

Vandens filtracija

Kad vandens cirkuliacija būtų nuolatinė ir gan aktyvi, reikia pastatyti pompą, kuri nukreiptų vandenį iš plaukiojimo zonos augalų šaknų link. Ne mažiau svarbu ir vandens vėdinimas, nes vandens organizmams nuolat reikia deguonies. Tam vandenyje įstatomas aeratorius (vietoj jo galima įrengti krioklį). Separatorius būtinas pašalinti iš vandens nešvarumams ir augalų augimo stimuliavimui. Vandens pompa, aeratorius ir separatorius turi būti įrengti kvalifikuoto elektriko giliausioje baseino vietoje.

Vandens pripylimas

Augalų želdinimo zoną reikia užpildyti labai gerai iškedenta, be augalinių priemaišų žeme ir gruntu. Tada galima leisti vandenį, bet atsargiai, kad augalinėje zonoje pagrindas nebūtų pažeistas.

Augalai

Augalus reikia rinktis atsižvelgiant į klimatą ir jų savybes gerai išmanančių specialistų patarimus. Gerai parinkti tiek virš vandens, tiek jame augantys augalai užtikrins puikią estetinę jūsų baseino išvaizdą. Dar daugiau, keičiantis metų laikams, keisis ir jūsų baseino vaizdas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių