Robotas išmoko atpažinti savo atvaizdą veidrodyje

Nico valandų valandas praleidžia prie veidrodžio. Tačiau tuštybe to nepavadinsi: Nico – tai robotas humanoidas, gebantis atpažinti savo atspindį, todėl žengęs didelį žingsnį savęs supratimo link.

Be to, remdamasis atspindžiu veidrodyje, Nico gali identifikuoti tikslią savo rankos buvimo vietą erdvėje. Justinas Hartas ir Brianas Scassellati iš Jeilio universiteto neseniai jį išmokė atpažinti savo rankos buvimo vietą net 2 cm tikslumu bet kurioje dimensijoje. Tai didžiulis pasiekimas, mat tokio erdvinio suvokimo dar nebuvo įgijęs joks robotas, rašo newscientist.com.

Nico – unikalus eksperimentas. Jo tikslas – patikrinti, ar robotas gali įveikti klasikinį savęs pažinimo išbandymą, vadinamą veidrodžio testą. Dažniausiai šis testas atliekamas su gyvūnais. Žiūrėdami į veidrodį jie turi atpažinti, kad dėmė, esanti veidrodžio paviršiuje, yra jų pačių kūno atvaizdas. Šį testą kol kas gebėjo įveikti tik delfinai, orkos, žmonės ir kelių rūšių beždžionės.

Kol Nico bus pasirengęs laikyti šį testą, jis turi įveikti keletą paruošiamųjų etapų. Jam būtina daugiau sužinoti apie save: ekperimentatorių komanda planuoja jį išmokyti atpažinti savo torso ir galvos buvimo vietą, kaip šios „kūno“ dalys atrodo, kokios yra formos, spalvos, tekstūros. Nico jau supranta, kaip susieti savo galūnių judesius su jų atspindžių judesiais veidrodyje, o tai – puikus įgūdis.

„Mane labiausiai stebina ir džiugina tai, kad robotas išmoko atpažinti savo modelį ir panaudoti informaciją, kurią suteikia atspindys veidrodyje“, – džiūgavo J. Hartas. Jis kartu su savo kolega šiuos pasiekimus pristatė Dirbtinio intelekto konferencijoje Toronte, Kanadoje.

Mary-Anne Williams iš Sidnėjaus technologijos universiteto taip pat pabrėžia robotų savęs pažinimo būtinybę, ypač jei ketinama šiuos įdarbinti kartu su žmonėmis.
„Dauguma šių dienų robotų ne tik kad nepažįsta savo atspindžio veidrodyje, bet ir apskritai negeba atpažinti savo kūno dalių. Pavyzdžiui, robotas gali pažiūrėti žemyn, pamatyti savo pėdas, bet nesuvokti, kad šios yra jo kūno dalis“, – aiškino mokslininkė iš Kanados.

M. Willliams įsitikinusi, kad savęs pažinimas yra pagrindinis socialinis įgūdis, be kurio robotai negebės normaliai bendrauti su žmonėmis.


Šiame straipsnyje: robotashumanoidasveidrodis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių