Reptilijoms saulė prilygsta vitaminams

Mokslininkai pastebėjo, kad reptilijos šildosi saulėje ne tik norėdamos sušilti, bet ir sureguliuoti vitamino D3 kiekį. Vitaminas D3 būtinas norint sveikai gyventi, tačiau retas gyvūnas jo gauna pakankamai vien iš savo maisto.

Dauguma žmonių mano, kad reptilijos deginasi saulėje norėdamos tik sušilti, tačiau Kristopheris B. Karstenas bei Gary W. Fergusonas iš Teksaso krikščioniškojo universiteto stebėdami leopardinius chameleonus (Furcifer pardalis) išsiaiškino, kad reptilijos iš saulės spindulių geba išgauti trūkstamus vitaminus, rašo lrt.lt.

Ultravioletiniai saulės spinduliai paverčia odoje esančias cholesterolio molekules į vitaminą D3. Iki šiol manyta, kad subalansuoti šiuos du šaltinius yra sudėtinga, tačiau dabar pastebėta, kad chameleonai tai daro nuostabiai gerai.

Du mėnesius stebėdami chameleonus mokslininkai pastebėjo, jog saulutėje ilgiau šildosi tos reptilijos, kurių vitamino D3 kiekis mažesnis. Portalas „LiveScience“ praneša, jog mokslininkai suskaičiavo, kad chameleonai saulėje išbūna ne ilgiau nei būtina, t.y. iki kol jų vitamino D3 kiekis pasiekia normalų lygį. Mokslininkai spėja, kad speciali reptilijų smegenų dalis sufleruoja apie vitamino D3 kiekį bei reguliuoja, kiek ilgai reikia lepintis saule norint sveikai gyventi.


Šiame straipsnyje: reptilijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių