Raudonai žalia ir geltonai mėlyna – spalvos, kurių akys nemato

Mosklininkai įrodė, kad įmanoma pamatyti tas spalvas, kurių žmogaus akis negali atskirti.

Pabandykite įsivaizduoti raudonai žalią spalvą – ne rudą, kurią gautume šias dvi spalvas sumaišę, bet tokią spalvą, kuri būtų ir kažkiek raudona, ir kažkiek žalia. Arba kaip atrodytų geltonai mėlyna spalva – ne žalia, bet tokia, kuri yra ir geltona, ir mėlyna? 
Sunku tokias spalvas įsivaizduoti, nes raudonai žalia ir geltonai mėlyna vadinamos „uždraustomis spalvomis“, rašo livescience.com. Šių spalvų šviesos bangų dažniai automatiškai panaikina vienas kitą žmogaus akyje, todėl tampa neįmanoma jų pamatyti vienu metu. 

Tinklainėje esančius tam tikrus neuronus stimuliuoja raudona spalva. Tas aktyvumas tinklainėje leidžia mūsų smegenims suprasti, kad matome raudoną spalvą. Žalia spalva tuos pačius neuronus užslopina, todėl aktyvumo sumažėjimas smegenims signalizuoja, kad žiūrime į žalią spalvą. Geltona spalva aktyvuoja kitą neuronų rinkinį, kuriuos užslopina mėlyni atspalviai. 

Dėl šios priežasties mums niekada nepavyksta vienu metu pamatyti raudonai žalios arba geltonai mėlynos spalvos. 

Tačiau mokslininkai tikina, kad vis dėlto šias spalvas pamatyti įmanoma, tereikia žinoti, kaip į jas žiūrėti. 

Mokslininkai Hewittas Crane`as Thomas Piantanida sukūrė paveikslėlius, kuriuose raudonos ir žalios juostelės (kitame paveikslėlyje – geltonos ir mėlynos) buvo nupieštos viena šalia kitos. Šiuos paveikslėlius mokslininkai rodė savanoriams. Paveikslėliai buvo pritvirtinti taip, kad šviesa nuo kiekvienos juostelės patektų būtent į tą pačią žmogaus akies dalį ir paveiktų tas pačias tinklainės dalis, pavyzdžiui, kai kuriuos neuronus visada pasiekdavo tik geltona šviesa, o kitus – tik mėlyna.   

Savanoriai teigė, kad žiūrint į šiuos paveikslėlius riba tarp juostelių pranykdavo ir atrodė, kad spalvos susilieja viena su kita. Anot savanorių, jie pamatė tokias spalvas, kurių anksčiau niekada neregėjo. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių