Rastas galbūt Kanto rankraštis

Kaliningrado srityje rastas rankraštis, kurį galbūt parašė garsus 18 amžiaus vokiečių filosofas Immanuelis Kantas, pranešė Rusijos Baltijos laivyno muziejaus direktorius.

"Aš negaliu visiškai tvirtai pasakyti, kad šis ranka parašytas popieriaus lapas yra būtent Kanto. Tačiau pirminiai grafologijos ekspertizės, atliktos regiono Vidaus reikalų valdyboje, duomenys rodo, jog būtent taip ir yra", - sakė antro rango kapitonas Aleksandras Finkovas.

Pasak jo, prirašytą bloknoto lapą vienas Baltijsko gyventojas rado šio miesto pilies griuvėsiuose.

Teritorija, kurioje yra Kaliningrado sritis, iki Antrojo pasaulinio karo pabaigos buvo Vokietijos Rytų Prūsijos dalis. Baltijskas tuo metu buvo vadinamas Pilau (Piliava), o dabartinis Kaliningradas - Kėnigsbergu (Karaliaučiumi). Ten iki pat savo mirties 1804 metais ir gyveno I.Kantas, kurio kapas iki šiol yra šalia Katedros Kaliningrado centre.

"Katedroje, kaip žinoma, yra Kanto muziejus, kuriame yra daug rankraščių. Mes pateikėme kai kuriuos jų grafologijos ekspertams, kad jie galėtų nustatyti, ar iš tikrųjų Baltijske rastas lapas parašytas Kanto ranka", - pridūrė muziejaus direktorius.

Jis patikslino, kad jau atliktas pirminis rankraščio teksto vertimas.

"Ten aprašyti apmąstymai apie žmogų ir žvaigždėtą dangų - kalbama apie vieną svarbiausių Kanto teiginių", - sakė agentūros pašnekovas.

Kaip žinia, klasikinės vokiečių filosofijos pradininkas I.Kantas yra pasakęs: "Du dalykai nepaliauja mane stebinti: tai žvaigždėtas dangus virš manęs ir moralės dėsnis mumyse".

Svarstydamas, kaip lapas, kurį galbūt parašė įžymusis filosofas, kuris niekada nebuvo išvykęs iš Kėnigsbergo, galėjo atsidurti už šio miesto ribų, A.Finkovas pareiškė nuomonę, kad rankraštis galėjo būti saugomas vietos miesto muziejuje dar vokiečių laikais.

"Mes žinome, kad čia buvo keli eksponatai, susiję su Kantu, o paskui jie buvo pervežti į ordino Lochštėto (Laukstyčių) pilį. Dabar iš jos liko tik griuvėsiai. Bet kaip tik ten ir rastas lapas", - sakė muziejaus direktorius.

A.Finkovo nuomone, šią versiją patvirtina ir tai, kad rastas lapas apdorotas specialiu tirpalu, "konservuojančiu" popierių, ir buvo tarp dviejų skaidrių plastiko plokštelių.

"Galimas dalykas, jis buvo pamestas. Ir jeigu bus įrodyta, kad šį lapą parašė būtent Kantas, tai savo muziejuje mes padėsime jį į vieną garbingiausių vietų", - pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių