Puošniais voratinkliais vorai pritraukia daugiau vabzdžių

Tyrimas atskleidė, kad vorų numegzti tinklai, ant kurių atsiranda dekoracijos, pritraukia daugiau vabzdžių, skelbia BBC.

Sudėtingų voratinklių raštų funkcija kėlė daug diskusijų tarp mokslininkų. Anksčiau buvo manoma, kad tokie raštai galėtų atlikti maskuojamąją funkciją, atbaidyti paukščius arba sukurti šešėlį nuo saulės. Tačiau dabar mokslininkai mano, kad ultravioletinę šviesą atspindintys raštai privilioja vabzdžius nusileisti ant voratinklio.

Pietų Korėjoje esančio Incheon universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu nagrinėjo vapsvavorių (lot. Argiope bruennichi) elgesį. Gamindami tinklus, šie vorai kartkartėmis prideda zigzago formos raštus, pradėdami juos megzti nuo voratinklio centro išorės link. Raštai yra sukuriami iš specialaus balto šilko, kuris atspindi daug daugiau ultravioletinių spindulių nei kitos voratinklio gijos.

Mokslininkams kilo klausimas, kodėl šie gyvūnai sukuria slaptą pasalą iš neatspindinčių gijų ir ją dekoruoja akį traukiančiais raštais.

Kad išsiaiškintų šią mįslę, tyrėjai analizavo dekoracijas, lygindami „puošnius“ voratinklius su paprastais. Profesorius Kim Kil-Won su savo komanda nagrinėjo, kokios rūšies vabzdžiai pakliūdavo į skirtingų rūšių tinklus.

Buvo pastebėtas ryšys tarp puošniųjų tinklų ir padidėjusio vorų maisto kiekio. Į tinklą įsipainiodavo daugiau ultravioletiniams spinduliams jautrių vabzdžių. Dekoruotais tinklais vorai pagaudavo dvigubai daugiau laimikio nei su paprastais voratinkliais.

Profesorius Kim Kil-Won aiškina, kad tokie vabzdžiai kaip musės, vapsvos, drugeliai turi didesnį jautrumą ultravioletinei šviesai. Anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad šiuos vabzdžius labiau traukia smarkiai ultravioletinius spindulius atspindinčios gėlės.


Šiame straipsnyje: voratinklisvorasvoraiįdomu

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių