Procesorius „Apple A6“: toks galingas ir toks paslaptingas

Jau tapo tradicija, jog kompanija „Apple“ niekada neatskleidžia savo procesorių techninių detalių: taktinio dažnio, technologinio proceso, architektūros kartos ir t.t. Tai nėra neatidumas. Tokia yra kompanijos politika: imkite tai, kas yra, o detalių jums žinoti nebūtina.

Kol kompanijos produkcija pasižymi pavydėtina paklausa – visa tai veikia (nors su išmaniaisiais telefonais matomas šioks toks pristabdymas, nors tai galima pavadinti sezoniniu reiškiniu). Dabar gi, norint sužinoti, kas gi per daiktas yra „Apple A6“, tenka atlikti chirurginius procesoriaus pjūvius arba ką nors pasakyti iš markiruotės.

Aišku, reikia turėti omenyje, jog iki „iPhone 5“ tiekimo pradžios jokių „skrodimų“ nebus (o kad tai įvyks, galima neabejoti – daugeliui gamintojų ir konkurentų tai tikrai įdomu). Tad šiuo metu portalas „Anandtech“ atliko išsamią procesoriaus A6 analizę ir publikavo žinutę apie galimą penktosios kartos „iPhone“ architektūrą.

Kompanija „Apple“ prezentacijos metu nesiėmė užtušuoti A6 markiruotės, kuri atrodo taip: „K3PE7E700F-XGC2″. Kadangi žinomas gamintojas, iš „Samsung“ duomenų bazės buvo gauta tokia informacija: „Apple A6“ yra nauja įterptinė (SoC) mikroschema su 1 GB dviejų kanalų LPDDR2-1066 atmintimi, suklijuota iš dviejų 512 MB talpos kristalų (apie dviejų kristalų buvimą byloja žyma „E7E7“, o atminties tipas matomas iš žymos „K3P“).

Jei šaltinis nesuklydo, „Apple A6“ atminties pralaidumas turėtų padidėti maždaug 33%, lyginant su „iPhone 4S“ esančiu procesoriumi A5.

Kalbant apie naujos „Apple“ SoC mikroschemos architektūrą, čia nėra tikslių faktų, todėl viskas remiasi programinio kodo (ARM instrukcijų) ir energijos suvartojimo lygio tarp dabartinės ir praėjusios kartos palyginimu.

Jei trumpai, tai A6 architektūra negali priklausyti „Cortex-A9“ kartai, tačiau vargu, ar ji priklauso naujajai „Cortex-A15“ architektūrai. Yra didelė tikimybė, jog procesorius A6 – tai unikalus „Apple“ kūrinys, kuris sukurtas su vizija į „Cortex-A15“, tačiau nenaudoja šios ARM architektūros visų ypatumų.

Trumpai tariant, „Apple“, kurdama A6, iš ARM licencijavo tik instrukcijas, tačiau ne architektūrą. Tad dabar belieka laukti procesoriaus skrodimo, kuris patikslins technologinį procesą ir komponentų surinkimo ypatumus.


Šiame straipsnyje: AppleprocesoriaiIphone 5

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių