Prekybos centras pardavinėjo grybeliu užsikrėtusias lydekas?

Vilniaus „Akropolyje“ esančios parduotuvės „Maxima“ gyvų žuvų akvariumas patraukė vieno pirkėjo dėmesį. „Beveik visos žuvys yra užsikrėtę grybeliu!“, - tokį pranešimą jis nusiuntė Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijai.

Kitą dieną trys veterinarams pasirodžiusios sergančios lydekos buvo ištrauktos iš akvariumo ir utilizuotos.Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos atstovai, gavę žmogaus pranešimą, išvyko nufilmuoti tankiai akvariumuose susispietusių žuvų.

Organizacijos direktorė Brigita Kymantaitė stebėjosi, jog pranešėjas, atrodo, turėjo daug žinių apie žuvis ir jų ligas.

Parduotuvės akvariumuose - grybelio protrūkis?

„Privalau pranešti, kad „Akropolyje“ esančioje „Maxima“ parduotuvėje, akvariume, kuriame laikomos žuvys, beveik visi gyvūnai yra užsikrėtę grybeliu, kuris taip išplitęs, jog ant žuvų kūno atsiradusios gilios žaizdos ar deformacijos, kai kuriais atvejais grybelis padengęs visą kūną storu sluoksniu ir pažeidęs netgi akis. Būklė tikrai neįtikėtinai žiauri, visi akvariumai sujungti tarpusavyje, todėl užkratas netrukdomai plinta.

Ten auginami vėžiai taip pat dvesia labai dideliais kiekiais. Šie gyvūnai ne tik kankinami, bet ir pardavinėjami žmonėms. Todėl labai tikiuosi, kad kaip nors sustabdysite šį neteisėtą elgesį“, - gąsdinantį laišką organizacijai parašė pranešėjas.Pranešimas buvo perduotas ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnams. Tačiau B. Kymantaitė pabrėžia, jog kol veterinarai nuvyko į prekybos centrą, vyko gyvų žuvų išpardavimas ir akvariumai pratuštėjo.

„Maxima“: sužalotos žuvys išrenkamos

Veterinarai nuvyko į įvykio vietą ir konstatavo, jog 3 lydekos iš tiesų buvo apsiblaususios, atrodė prastai.„3 lydekos buvo išimtos iš prekybos, - pranešė VMVT atstovė Jurgita Savickaitė. - Jos nusiųstos sunaikinimui kaip šalutinė gyvūninė atlieka. Tyrimas dėl grybelio nepradėtas, nes kol kas nėra ką tirti – nežinome, ar žuvys jau gautos užsikrėtusios iš tvenkinių, ar susirgo pačiame prekybos centre dėl streso. Toliau perdavėme informaciją kolegoms iš Raseinių – mat žuvys atkeliauja į parduotuvę iš Raseinių tvenkinių. Gali būti, jog įpareigosime „Maximą“ dezinfekuoti akvariumus, pakeisti juose vandenį“.
„Valstybinės ir maisto veterinarijos tarnybos atstovai lankėsi mūsų parduotuvėje pagal pirkėjo skundą.

Tikrinimo metu buvo nustatyta, kad trys lydekos, nors yra normalaus aktyvumo, turi išorinių pažeidimų, todėl mūsų darbuotojai skubiai pašalino šias žuvis iš akvariumo, - įvykį komentavo prekybos centro „Maxima“ atstovė spaudai Olga Malaškevičienė. - Transportuojant gyvas žuvis į parduotuves, žuvys gali būti mechaniškai pažeidžiamos dėl įvairių priežasčių, tačiau, priėmimo metu, suleidžiant gyvas žuvis į akvariumus parduotuvėje, sužalotos žuvys turi būti išrenkamos.

Talpyklose leidžiama laikyti tik sveikas ir gyvas žuvis, sužeistos, sumažėjusio aktyvumo žuvys turi būti nedelsiant išimamos iš akvariumų.

Atsižvelgdami į pastarąjį atvejį mūsų parduotuvėje, papildomai priminsime parduotuvių darbuotojams apie prekybos gyvomis žuvimis reikalavimus.“

Žuvų grybelis žmonėms nėra pavojingas

Žuvininkystės tarnybos žuvų ligų ir vandens tyrimų laboratorijoje dirbantis Česlovas Bloževičius teigė, jog jei jau žuvys buvo išimtos iš prekybos, vadinasi, veterinarai nustatė, kad jos sirgo. Tačiau specialistas pabrėžė, jog pirkėjams grybeliu sergančios žuvys dažniausiai nekelia rizikos susirgti ar apsinuodyti.

„Žuvys išvalomos, grybelis dažniausiai būna ant žiaunų galvos - šios dalys išmetamos.

Nieko labai baisaus. Tik jei stipriai išplitęs grybelis - turėtų nuspręsti veterinarai, ar ją galima parduoti - čia jau jų kompetencija“, - kalbėjo Č. Bloževičius.Laboratorijos darbuotojas teigė, jog grybelis plinta ant žuvų, jei tik jam sukurtos daugintis tinkamos sąlygos. Dažniausiai grybelis atsiranta ant smulkių žuvies odos (žvynų) pažeidimų, taip pat puikios sąlygos jam daugintis - kai žuvims trūksta deguonies.

„Prisideda ir stresas, žinoma, kai žuvys uždaromos į tokią mažą erdvę, jos jaučia stresą, tai padeda plisti grybeliui. Kai jis išplinta, žuvies estetinis vaizdas suprastėja, žmonės nenori pirkti, matyt todėl ir utilizuojama“, - svarstė Č. Bloževičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

natasa

natasa portretas
kaip tik savaitgali pirkau Maximoj lydeka..... fui....

x

x portretas
niam niam žuvį su grybais )))

jo

jo portretas
maxima visai nepatraukli prekybai nors ir daug ju parduotuviu bet jos yra falšyvos ten senu maisto prekiu gali daug nusipirkti nes niekas ju netikrina kol negauna skundu gerai kad dar ne taiop baisios ligos plinta su maistu kainos dydeles ir niekas tiek neišperka ju tu žuvu ir kitu prekiu maisto nukainuoja,bet nežinia ar teisingai užrašo data galiojimo ,buna jau pašvinke tie produktai
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių