Prekybos centras ornitologams padės gelbėti nykstančius paukščius

Lietuvos ornitologų draugija (LOD) kartu su prekybos tinklu „Iki“ pradeda projektą, skirtą trims Lietuvos raudonosios knygos (LRK) saugomoms paukščių rūšims – kukučiui, žalvarniui ir uralinei pelėdai – gelbėti.

Šios trys paukščių rūšys nyksta itin sparčiai, o, pasak LOD, situaciją pagerinti gali papildoma finansinė parama, kuri suteiks galimybes imtis aktyvių gamtosauginių veiksmų, ir žmonių sąmoningumas.

Bendra LOD ir prekybos tinklo gamtausaugine iniciatyva bus renkamos lėšos, skirtos paukščių populiacijai gausinti, sukuriant jiems daugiau perėjimo vietų specialiai pagamintuose ir iškeltuose inkiluose. Visose tinklo parduotuvėse nuo šiandien atsiranda daugkartinio naudojimo pirkinių krepšeliai su trimis skirtingų paukščių atvaizdais. Po 1 litą nuo kiekvieno nupirkto maišelio bus skirta to paukščio išsaugojimui, su kurio atvaizdu maišelį pasirinks įsigyti pirkėjas. 

Pasak Lietuvos ornitologų draugijos direktoriaus Liutauro Raudonikio, visi trys minėtieji paukščiai peri senų medžių uoksuose ar drevėse, o jų šalyje lieka vis mažiau. Alternatyva gali būti inkilai, tačiau visi paukščiai yra nemaži, ypač uralinė pelėda, todėl įprasti inkilai jiems netinka. Reikia gaminti ir prižiūrėti – taisyti, valyti – specialius, masyvius ir erdvius, inkilus, įrengti jų apsaugas nuo plėšrūnų.

„Planuojame, kad šiemet surinksime lėšų, kurių užteks iki pavasario pagaminti ir iškelti, o vėliau – ir prižiūrėti – bent po 20 inkilų kiekvienai šių paukščių rūšiai. Jeigu surinksime daugiau lėšų nei planavome, pagaminsime daugiau inkilų, ant medžių su inkilais įrengsime apsaugas nuo plėšrūnų“, – sakė L. Raudonikis.

Pasak jo, 80 paukščių rūšių, kurios yra įtrauktos į Lietuvos raudonosios knygos sąrašus, ir kurios yra nykstančios, pagal rizikos laipsnį suskirstytos į tris grupes. Žalvarnis priskiriamas išnykstančioms rūšims. Dar yra pažeidžiamos rūšys ir retos rūšys, tarp kurių yra kukutis ir uralinė pelėda. Beje, žalvarnis ir uralinė pelėda yra saugomi ir ES Paukščių direktyvos, o žalvarniui apskritai gresia išnykimas pasauliniu mastu – jis įtrauktas ir į globaliai nykstančių paukščių sąrašus. 

„Žalvarnio, kukučio ir uralinės pelėdos paplitimas labai ribotas, nes, daugiausia dėl žmogaus veiklos, menksta jiems perėti tinkamų vietų skaičius. Visų jų apsaugai gerinti galimos aiškios ir praktiškai įgyvendinamos priemonės, kurių ir imsimės, pasitelkę bendrus mūsų ir LOD ekspertinius, žmogiškuosius bei finansinius išteklius. Tikimės, kad tai atneš akivaizdžios ir apčiuopiamos naudos – paukščių skaičius didės, o kartu vis daugiau šalies gyventojų atpažins šiuos gražius Lietuvoje perinčius paukščius ir prisidės prie jų išsaugojimo“, – sakė prekybos tinklo generalinis direktorius Marcelis Harasztis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių