Plaukimo pamokos kirs per kišenę

 Panevėžio „Ekrano“ marios ateinantį maudymosi sezoną plaukikų turėtų sulaukti gerokai daugiau nei iki šiol. Jei miesto politikai pritars vienintelės mieste baseiną turinčios „Žemynos“ vidurinės mokyklos prašymui, profesionalios plaukimo pamokos turėtų brangti beveik dvigubai – iki 45 Lt per mėnesį. 

Anot mokyklos direktoriaus Romualdo Grilausko, vieno vaiko užsiėmimai baseine per mėnesį atsieina 256 Lt., tačiau lankytojai tesumoka 15-25 Lt. Likusią dalį dengia pati mokykla ir miesto Savivaldybė.

Užsiėmimus baseine lanko 330 mokinių iš viso miesto. Dar kelios dešimtys laukia eilėje, kol atsiras vietų ir jiems.

R.Grilausko nuomone, išaugus mokesčiui, baseino populiarumas neturėtų sumažėti – tėvai neprieštarauja patuštinti piniginių už plaukimo pamokas vaikams.

„Su tėvais esame aptarę, kad gali būti didinamas mokestis. Nė vienas nepasakė, kad blogai ir vaiko nebeleis į baseiną. Šita paslauga – neprivaloma veikla. Jei tėvai ir vaikai pageidauja ją rinktis, turėtų ir susimokėti“, – svarsto R.Grilauskas.

R.Grilausko teigimu, kituose miestuose už baseine praleistą valandą iš lankytojų prašoma 20-25 litų, nors tiek laiko trunkanti treniruotė realiai turėtų kainuoti 32 Lt.

Mokykla tikisi, kad miesto Tarybos nenuolaidžiaus nė vaikams iš socialiai remtinų šeimų. Iki šiol jiems pasiplaukioti baseine leidžiama nemokamai. Įstaiga laukia, kad politikai pritartų jos siūlymui ir už atžalų baseine treniruotes skurdžiai gyvenančios šeimos per mėnesį būtų įpareigotos sumokėti 12,50 Lt.

R.Grilauskas tikisi, kad tėvams patuštinus kišenes socialiai remtini vaikai baseine užsibus ilgiau.

„Vaikai iš socialiai remtinų šeimų dažnai būna nemotyvuoti. Palanko, nusibosta ir meta. Gal įvedus ir jiems mokestį pradėtų kiek rimčiau žiūrėti į treniruotes“, – viliasi R.Grilauskas.

Kelti įkainius, direktoriaus teigimu, būtina, kad baseinas galėtų tęsti veiklą. Per metus jo išlaikymas atsieina 1,2 mln. Lt. Maždaug 70 proc. sumos iš savo biudžeto dengia Savivaldybė. Šiai durstant galus, už baseino šildymą „Panevėžio energijai“ skola siekia 179 tūkst. Lt, už vandentiekį ir kanalizaciją – virš 11 tūkst Lt.

Skaičiuojama, kad padidinus įkainius per metus mokykla papildomai surinktų 34,9 tūkst. Lt. 

„Žemynos“ vidurinės mokyklos baseinas laikomas svarbiausia Panevėžio profesionalių plaukikų kalve. Jame treniravosi ne vienas dabartinis laurus olimpiadose skinantis šalies plaukikas.

Jei Taryba nuspręs, kad mokestis už plaukimo pamokas turėtų būti keliamas, užsiėmimai baseine taps brangiausia popamokinės veiklos šaka.

Praėjusiais metais mokestis buvo keliamas lankantiesiems Moksleivių namuose veikiančius būrelius, Futbolo akademijos bei Kūno kultūros ir sporto centro auklėtiniams. Visose užmokyklinės veiklos miesto įstaigose mokestis neviršija 15 Lt per mėnesį.

Moksleivių namai per praėjusius metus neteko 300-400 lankytojų. Įstaigos direktorės Ramintos Juzėnienės nuomone, auklėtinių sumažėjo ne tik dėl to, kad miesto Savivaldybė užtrenkė savo kuruojamų įstaigų duris rajono vaikams.

„Ne vienas tėvelis pripažino, kad ir 15-os litų mokestis už būrelį šeimai per didelis“, – teigė direktorė.

Panevėžio savivaldybei pavalių užmokyklinės veiklos įstaigų užsiėmimų įkainiai:

Moksleivių namuose mėnesinis būrelio mokestis – 15 Lt. Įstaigoje veikia 25 būreliai. Daugiausia vaikų renkasi šiuolaikinių šokių, aerobikos-fitneso, kultūrizmo užsiėmimus. Moksleivių namus lanko apie 93 mokyklinio amžiaus panevėžiečių.

Gamtos mokykloje organizuojami užklasiniai užsiėmimai – nemokami. Juos lanko 369 mokyklinio amžiaus vaikai.

Kūno kultūros ir sporto centre 15-os sporto šakų užsiėmimus po pamokų lanko 1500 mokinių. Mokestis per mėnesį siekia 10 Lt individualių sporto šakų būreliams ir 15 Lt – komandinių.

Futbolo akademijoje treniruojasi virš 400 būsimųjų futbolininkų. Lankantiesiems pirmus metus užsiėmimai nemokami, antruosius – 10 Lt, trečiuosius – 15 Lt.


Šiame straipsnyje: baseinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių