Pavojus! Didžiojoje Britanijoje nyksta ežiai

Ežys, anksčiau dažnai sutiktas Didžiosios Britanijos parkuose ir soduose, išgyvena ne pačius geriausius laikus. Kaip skelbia guardian.co.uk kalbinti ekologai, ežių populiacija per pastarąjį dešimtmetį šalyje susitraukė trečdaliu. Tyrimų rodikliai kelia ekologams nerimą, nes besitraukiančią ežių populiaciją gali ištikti varnėnų, voverių ir kitų britų laukinės gamtos nykstančių rūšių likimas.

Labdaros organizacijos „Endangered Species“ (PTES) atstovų skaičiavimais, šiuo metu Britanijoje belikę mažiau nei 1 mln. ežių, devintajame dešimtmetyje jų buvo apie 2 mln., o prieš daugiau kaip pusę amžiaus – 36 mln. Anot Davido Wembridge iš PTES, šie skaičiai verčia skambinti pavojaus varpais.

Nors priežasčių, kodėl nyksta ežiai gali būti daugybė, ekologai pabrėžia, kad šių gyvūnų populiacijos mažėjimą neabejotinai veikia jų buveinių praradimas dėl statomų naujų kelių, namų ir kitų komunikacijų tiesimo. Šimtai tūkstančių ežių žūva dėl intensyvaus transporto srauto. Galima ežių nykimo priežastimi įvardijami ir klimato pokyčiai, kurie skatina temperatūrų svyravimus, orų ekstremumus, smarkias liūtis, sukeliančias potvynius ir pridarančias žalos gyvūnų buveinėms.

Ežių išsaugojimo bendruomenės pirmininkas Hughas Warwickas guardian.co.uk teigė, kad ežių populiacijos mažėjimas buvo nustatytas dviem metodais. Buvo atliktos dvi gyventojų apklausos „žinduoliai keliuose“ ir „žinduoliai jūsų gyvenamojoje aplinkoje“. Abi jos parodė mažėjimo tendenciją kiek daugiau nei trečdaliu.

„Lyginant su kitų populiacijų mažėjimu, ežių skaičiaus mažėjimas kelia didelį nerimą. Trečdalio populiacijos praradimas per dešimt metų – labai rimta“, - sakė H. Warwickas.

Jo teigimu, visiškas ežių išnykimas mažai tikėtinas, tačiau ežių skaičiaus mažėjimas turi didelių pasekmių Britanijos gamtos ekosistemoms. Ežiai kaip ir drugeliai dažnai įvardijami kaip indikatoriai, parodantys laukinės gamtos sveikatą.

„Ežiai yra gana universalūs žinduoliai, minta įvairiais dirvožemio bestuburiais, nėra itin išrankūs buveinėms, todėl jeigu ežiai nyksta, tai kyla susirūpinimais kitais gyvūnais, kurie yra įnoringesni ir išrankesni“, - aiškino H. Warwickas. Vyras pabrėžė, kad ežiai yra viena nuostabiausių gyvūnijos rūšių, nes su jais gali susitikti akis į akį. „Prie ežio gali prieiti iš tiesų labai arti ir netgi užmegzti su juo kontaktą. Ežys yra tas gyvūnas, kuris plačiai aprašytas įvairiose knygose, pasakose ir net rodomas filmuose, todėl jo išsaugojimas svarbus visai planetai“, - sakė H. Warwickas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mmm

mmm portretas
as zinau kodel :D nes cigonai juos valgo...rimtai.sake labai skanu.

Kaip

Kaip portretas
Kaip nenyks,kai Anglijoje fermeriai varo sitiek chemikalu. Ne tik eziukai,bet ir kiti gyvunai nyksta. O kai kurie idijotai bando kaltinti katinus dabar.Kai is tikro vyksta masinis gyvunu naikinimas pesticidais,chemikalais,aisku zmones visus tuos nuodus taip pat valgo per darzoves,vaisius,ir mokslininkai atseit nezino is kur veziai vystosi ir kitos ligos. Pirmiausiai visa maisto pramones sistema reikia pertvarkyti ir auginti mazesnius,bet naturalius vaisius ir darzoves. Dabar tiek priaugina nuodais prisisunkusiu darzoviu,vaisiu,ateit pigiai,bet puse produkcijos ant lauku supudo. Geriau maziau,bet viska supirktu is fermeriu. Bet dideliam bizniui tai nenaudinga,todel zmones nuodijami ir gyvunai nyksta. Kiek zinau,katinai eziuku needa,tai del ju jau negali kaltinti kaciu,bet del kitu smulkiu gyvunu nori kalte katems suvertsi. Issigime pasaulis pinigu besivaikant.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių