Paskelbti pretendentai į europinį Oskarą

Europos kino akademija (EFA) praneša apie kasmetinę apdovanojimų ceremoniją kitaip dar vadinamą „europiniais Oskarais" .

Šiemet EFA taryba pateikė 44 į apdovanojimus pretenduojančius filmus iš 27 Europos šalių. Į europinį Oskarą pretenduoja Lietuvoje jau gerai žinomi režisieriai: Nikita Mikhalkovas, Mike Leigh, Jean-Pierre & Luc Dardenne ir kiti kiek mažiau žinomi kino talentai.

Dalis EFA pretendentų į šiemetinius apdovanojimus jau buvo rodyti ir Lietuvos kino teatruose: „Caotica Ana" (Maištingoji Ana), „Happy-go-lucky" (Vėjavaikė), „Jas sum od Titov Veles" (Aš iš Tito Veleso), „Katyn"(Katynė).

Nepaisant atkaklių lietuvių prodiuserių ir Lietuvos EFA narių pastangų, lietuviški filmai kol kas atrankai į šių metų nominantus pateikti nebuvo. Vis dėlto prodiuseriams paliekamas šansas savarankiškai kreiptis į visus EFA narius, turinčius balso teisę, ir kiekvienam nariui įteikus individualią filmo kopiją taip tikėtis patekti tarp šių metų nominantų.

Dėl garbingo apdovanojimo balsuos ir trys Europos kino akademijos nariai iš Lietuvos: tai - kino festivalio „Scanorama" direktorė dr. Gražina Arlickaitė bei kino režisieriai Audrius Stonys ir Arūnas Matelis.

Šių metų nugalėtojai bus paskelbti ir apdovanoti gruodžio 6 dieną Kopenhagoje (Danija). Iškilmingoje ceremonijoje dalyvaus Danijos karališkoji šeima, Europos politikos ir kino elitas.

Šiemet Europos kino akademijos apdovanojimai vyks jau 21 kartą.

Per visą EFA istoriją lietuvių filmai buvo nominuoti 3 kartus: 1992 metais Š.Barto „Trys dienos" ir A.Stonio „Neregių žemė", kuris ir laimėjo dokumentinio kino kategorijoje, bei A. Matelio „Prieš Parskrendant į Žemę" 2005 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių