Parodoje – lageriuose kalintų vengrų gyvenimo atspindžiai

Nuo šio trečiadienio Vilniaus įgulos karininkų ramovėje (Pamėnkalnio g. 13) atidaroma fotografijų paroda „Vengrų karo belaisviai Sovietų Sąjungoje".

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui sovietų lageriuose buvo įkalinti 4 mln. karo belaisvių: vokiečių, japonų, vengrų, austrų, rumunų ir kitų tautybių žmonių. Po vokiečių ir japonų trečiąją vietą pagal belaisvių skaičių užėmė vengrai - jų buvo daugiau nei pusė milijono. Tačiau ilgą laiką Antrojo pasaulinio karo belaisvių problema buvo nutylima.

Tik po to, kai XX a. pabaigoje tapo prieinami slaptuose archyvuose saugoti Sovietų Sąjungos NKVD Vyriausiosios karo belaisvių ir internuotųjų reikalų valdybos dokumentai, atsirado galimybės moksliniams tyrimams. 2005-2006 metais bendromis vengrų ir rusų istorikų pastangomis buvo išleistas dokumentų rinkinys, o pernai parengta fotoparoda apie vengrų karo belaisvių padėtį Sovietų Sąjungoje.

Paroda susideda iš kelių teminių blokų. Joje vaizduojama Antrojo pasaulinio karo eiga, vengrų karių patekimas į sovietų nelaisvę, jų kasdienis gyvenimas lageriuose ir kūryba už spygliuotų vielų.

Lietuvoje paroda surengta bendradarbiaujant Vengrijos ambasadai, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui ir Vilniaus įgulos karininkų ramovei. Ji bus eksponuojama iki lapkričio 6 dienos.


Šiame straipsnyje: vengraiparoda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių