Paneigta, kad skutamas plaukas storėja ir šiurkštėja

Kovojantieji ir kovojančiosios su kūno plaukuotumu žino „neginčijamą tiesą“: skutami plaukai atauga storesni ir šiurkštesni. Ar tikrai?

Pasirodo tai – mitas. Plauko galiukas natūraliai smailėja, tad neskustą odą dengia ploniausi ir švelniausi ataugančių plaukų fragmentai. Tačiau skutant plaukas peiliuku nurėžiamas per jo stiebo vidurį, ir atvira lieka storesnioji plauko stiebo dalis, kuri labiau duria ir sudaro šiurkštesnės odos įspūdį – tarytum kiekvienas skustuvu nurėžtas plaukelis staiga sustorėja ir užima daugiau vietos. Tiesa, plaukelius kurį laiką paauginus, jie vėl tampa švelnesni – augančių plaukų galiukai natūraliai susmailėja ir sušvelnėja.

Iliuzija yra ir tariamas skutamu plaukelių patamsėjimas: skusti plaukeliai atrodo tamsesni todėl, kad po skutimo matomi skutų plaukų „taškeliai“ tiesiog kontrastuoja su natūralia odos spalva. Iš tikrųjų skutamų plaukų spalva nesikeičia, rašoma „Lifeslittlemysteries.com“.

Mokslininkai jau seniai yra atlikę tyrimų, kurių metu mėgino išsiaiškinti, kokią įtaką plaukeliams turi skutimas. Dar 1928 m. žurnale „Anatomical Record“ publikuotoje tyrimo ataskaitoje antropologas Mildredas Troteris (Mildred Trotter) atkreipė dėmesį, jog skutimas neturi įtakos plauko spalvai, tekstūrai ir augimo tempui.

Kur kas naujesnėje, 1970 m. leisto žurnalo „Journal of Investigative Dermatology“ publikacijoje patvirtintos analogiškos tezės: „Neaptikta jokių reikšmingų skutamų plaukelių svorio, skersmens ar augimo spartos pakitimų.“


Šiame straipsnyje: skutimasisplaukasplaukai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių