Paleoantropologai atrado dar dvi išnykusias žmonijos rūšis

Mokslininkai paskelbė atradę dvi iki šiol nežinotas žmonių rūšis, kurios, deja, jau išnykę. Abu atradimai grindžiami trimis naujais fosilijų fragmentais (visa kaukolė, beveik visas apatinis žandikaulis ir viena apatinio žandikaulio dalis), kurie buvo rasti laikotarpiu nuo 2007 iki 2009 m., „žmonijos lopšiu“ vadinamo Turkanos ežero (Kenija) apylinkėse.

Dvi iki šiol mokslui nežinotos žmonių rūšys egzistavo prieš maždaug 2 mln. metų. Rastas fosilijas sulyginę su prieš beveik keturis dešimtmečius rasta mįslingąja liekana, pavadinimu „1470”, paleontologai priėjo išvadą, jog kadaise Žemės paviršiumi klajojo dar dvi žmonių rūšys, kurių individai pasižymėjo didelėmis smegenimis ir ištįsusiu, plokščiu veidu. Tačiau rasti kaulų fragmentai priklausė ne „Homo erectus“ ir ne „Homo habilis“ rūšims, kurios gyvavo taipogi maždaug toje pačioje epochoje.

Prieš atrasdami naujuosius fosilijų fragmentus, mokslininkai „1470” fragmento rūšį preliminariai buvo pavadinę „Homo rudolfensis“.

Naujai surastos fosilijos buvo atkastos „Koobi Fora Research Project“ tyrėjų grupės, kuriai vadovavo profesorė Miv Lyki (Meave Leakey). Kaip manoma, fosilijoms gali būti nuo 1,78 iki 1,95 mln. metų. Visi pirmykščių žmonių kaulų fragmentai buvo rasti vos už 10 km nuo „1470” fragmento radimvietės. Ekspedicijos rezultatai aprašyti žurnale „Nature“.

„Turkanos ežero apylinkėse pastaruosius 40 metų kasinėjome ir ieškojome labai kantriai ir labai sunkiai, - neslepia tyrėjų grupės vadovė M. Lyki. – Ieškojome, norėdami rasti naujų patvirtinimų „1470” veido fragmentui. Pagaliau mes turime tam tikrų atsakymų.“

Anot profesorės, vienas iš labiausiai išskirtinių „1470” bruožų buvo galingas žandikaulis.

„Skruostikauliai yra tokie išsišovę, jog galima daryti išvadą apie itin didelę žandikaulių jėgą“, - pasakoja mokslininkė.

Panašu, jog su atrastų rūšių atstovais mes, „Homo sapiens“, sutarėme gana neblogai. „Dabartiniai primatai tarpusavyje sugyvena labai gerai, - tvirtina ji. – Gamtoje galima sutikti beždžionių būrius, kuriuos sudaro bent dviejų, o kartais – ir daugiau rūšių individai.“

„Trys naujosios fosilijos suteikia mums kur kas aiškesnį vaizdą, kaip atrodė „1470” rūšies žmonės, - kolegei antrino tyrimo bendraautorius, Londono universitetinio koledžo profesorius Fredas Spūras (Fred Spoor). – Dabar aišku, jog dvi tik dabar atrastos pirmykščių žmonių rūšys gyveno greta „Homo erectus“ genčių. Naujieji fosilijų fragmentai labai palengvins nustatyti, kaip prieš maždaug 2 mln. metų formavosi ir vystėsi mūsų rūšies žmonių evoliucijos šaka.“

Anatomijos profesorius Bernardas Vudas (Bernard Wood) iš Džordžo Vašingtono universiteto (JAV) peržiūrėjęs tyrimo ataskaitą pareiškė, jog argumentai dėl dviejų atrastų žmonijos rūšių yra „įtikinami“.

„Paleoantropologų užduotis – atkurti evoliucijos istoriją, apimančią laikotarpį nuo „Homo sapiens“ iki ankstesnių rūšių, kurios bendros yra ne tik mums, žmonėms, bet ir šimpanzėms bei bonobo beždžionėms, - aiškina B. Vudas. – Turėjo būti kažkokia kopėčias primenanti rūšių seka, ir toji seka turėtų jungti mus su „Homo sapiens“ protėviais. Tiesa, kol kas neaišku, ar mūsiškė „gyvybės medžio“ šaka su minėtąja seka neturi nieko bendro, ar kaip tik nuo jos atsišakoja – galbūt anksčiau egzistavo keletas paralelinių žmonijos rūšių linijų?“

Gyvūnijos pasaulyje tokių atvejų būta ne vieno. Jei naujas bruožas sudaro sąlygas geriau prisitaikyti prie aplinkos, tuomet tą bruožą turinti naujoji rūšis išlieka. Jei ne – rūšis išnyksta. Anot Londono Gamtos istorijos muziejaus profesoriaus Chriso Stringerio (Chris Stringer), rastosios fosilijos byloja būtent apie tokį evoliucijos scenarijų.

„Panašu, jog skirtingų regionų žmonės evoliucionavo skirtingomis kryptimis, - pasakojo jis BBC. – Tarytum gamta būtų projektavusi skirtingus žmonių prototipus su skirtingais bruožais, ir iš visų prototipų išliko tik tas, kuris buvo prisitaikęs geriausiai. To prototipo rūšis ir buvo mūsų protėviai.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

profesorius

profesorius portretas
Kada galu gale ta mistinė Č. Darvino teorija bus išmesta i šiukšlyną? Ja tiki gal tik 25% dabartiniu mokslininkų. Jeigu nežinote, tai pats mokslininkas ją susapnavo, o po to paskelbė. Kiek dar tikėsime sapnais?

Kubilas

Kubilas portretas
Greit bus dar ir trecia rusys LIETUVIS

jau

jau portretas
Jau yra gana plačiai paplitusi rūšis- homo politikus, arba kaip vadina atradėjai - vagys.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių