Pajūryje – V.V.Landsbergio dainos

Rašytojas, kino bei teatro režisierius Vytautas V.Landsbergis, žinomas ir kaip bardas, šį savaitgalį koncertuos Palangoje, atlikdamas dainas iš naujausio savo albumo "Sapnas" ir kitas, kurias jau spėjo pamėgti dainuojamosios poezijos gerbėjai.

Prieš ketverius metus dviguba kompaktine plokštele "Kaimiečių mantros" (2004) debiutavęs kaip bardas, V.V.Landsbergis baigiantis 2007-iesiems išleido jau ketvirtąjį dainuojamosios poezijos bei liaudies dainų albumą "Sapnas". Prieš tai dar buvo įrašyti jo "Žiauriai gražūs romansai" (2005), plokštelės "Aš visai nežinau kodėl" (2005) ir "Angelas ant stogo" (2006).

Albume "Sapnas" - 14 dainų, iš kurių keturios - V.V.Landsbergio autorinės bei dešimt aranžuotų liaudies dainų, suskambusių naujai. Muzikinis dainų apipavidalinimas šiame albume yra itin įvairus ir spalvingas (įraše dalyvavo ir kompozitorius bei muzikantas Raimondas Rašpoliauskas), tačiau liaudies dainų melodijos yra nepakeistos, o paliktos maksimaliai autentiškos.

Kompozitoriaus R.Rašpoliausko dėka kai kuriuose kūriniuose liaudies motyvai sumišę su švelniomis pianino improvizacijomis - tokiu būdu dainuojamoji poezija praturtinta džiazo skambesiu, o vokalistų Ramunės ir Vytauto Landsbergių balsai suskambėjo itin darniai, taip pat ir pakartodami vienas kitą sutartinėse.

Dainos nuo pirmų akordų ir žodžių įtraukia į harmoningą, melancholišką pasaulį, kuriame jau tampa nebesvarbu, kur prasideda autorinė, o kur - liaudies kūryba. Svarbiausia čia - vidinis ritmas, pajautimas, kuriais ir atpažįstama tikrovė (ar tai būtų poetinis sapno pasaulis, ar liaudies patirtis).

V.V.Landsbergis gruodžio 6-ąją, šeštadienį, 20 val. koncertuos Palangos muzikos klube "Vandenis" (Birutės al. 47). Bilietai - po 30 litų.


Šiame straipsnyje: Landsbergis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių