Paieškos sistemos privers ignoruoti „piratus“?

Britų organizacija Open Rights Group, kuri kovoja prieš piliečių laisvių apribojimus šioje skaitmeninio amžiaus epochoje, sugebėjo pasiekti, jog būtų paviešintas užslaptintas dokumentas „Voluntary Code of Practice“. Pastarojo pagalba autorinių teisių savininkai bando priversti paieškos sistemas įgyvendinti tam tikrus reikalavimus.

Nežiūrint į tai, jog informacija buvo aiškiai konfidencialaus pobūdžio ir buvo svarstoma už uždarų durų, Open Rights Group aktyvistai sugebėjo gauti prieigą prie šio dokumento, pasinaudoję įstatymu Freedom of Information Act 2000, kuris reguliuoja piliečių teisę gauti norimą informaciją.

Taigi ką privalėtų daryti tokie paieškos gigantai, kaip Google, Microsoft su jos Bing ir Yahoo? Jei trumpai, tai reikalavimus galima išdėstyti trimis punktais:

Paieškų sistemose sumažinti reitingus tiems tinklalapiams, kurie reguliariai talpina autorines teises pažeidžiantį turinį;

Pagal numatytą schemą, įvedant užklausas, pavyzdžiui, „MP3″, „MUSIC“, „FILMS“, „DOWNLOAD“ ir t.t., prioritetą suteikti tiems tinklalapiams, kurie turi licencijas legaliam turiniui (muzikai, filmams ir pan.) platinti;

Neindeksuoti tų Interneto resursų, kurių atžvilgiu paduotas teisinis ieškinys dėl autorinių teisių pažeidimo, o taip pat nustatyti tinkamą procedūrą, kad būtų galima pilnai pašalinti suindeksuotus duomenis, kurie susiję su tais resursais.

Jei tikėti šaltinių pateikiama informacija, paieškų sistemų atstovai be entuziazmo išklausė kino kompanijų, garso įrašų koncernų ir kitų autorinių teisių savininkų pasiūlymus.

Savo ruožtu, Google, Microsoft ir Yahoo kažkaip reikės reaguoti į „Voluntary Code of Practice“ dokumentą. Tad ateityje jau suplanuotas naujas susitikimas, kuriame paieškų sistemų atstovai išdėstys savo nuomonę į autorinių teisių savininkų pateiktus reikalavimus.

Minėtus reikalavimus vargu ar galima pavadinti „naujais“, kadangi jie iki skausmo primena SOPA ir PIPA teisės aktų projektus, kuriuos buvo bandyta „prastumti“ Jungtinėse Valstijose. Į akis krenta ir reikalavimas be teismo nuosprendžio blokuoti atitinkamus resursus (jei Google būtų paduota į teismą, ir iš karto būtų blokuojama Google Search?), ir visiškas paieškos rezultatų iškraipymas (užtenka jau to, kad paieškos sistemų savininkai didesnį prioritetą suteikia savo projektams), ir kiti niuansai.

Akivaizdu, mūšis dėl SOPA ir PIPA pralaimėtas, tačiau karas dar tik prasidėjo. O gal mūsų skaitytojai mano kitap?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių