Nuolat laikyti nešiojamąjį kompiuterį ant kelių gali būti pavojinga

Žmonės, kurie dirbdami nešiojamąjį kompiuterį laiko ant kelių, gali turėti odos problemų, įspėja medikai.

Nustatyta, kad ilgesnį laiką kompiuterį laikant prie odos gali išsivystyti vadinamasis „apskrudusios odos sindromas“ – išbėrimas, kuris atsiranda dėl pastovaus šildymo, rašo telegraph.co.uk.

Vienu atveju, dvylikamečiam išbėrė kairiąją šlaunį, kai jis keletą mėnesių po kelias valandas kasdien žaidė kompiuterinius žaidimus.

„Jis pripažino, kad kairioji nešiojamojo kompiuterio pusė kaito, tačiau nepaisant to, jis toliau jį laikė ant kelių“, – žurnale „Pediatrics“ paskelbtame straipsnyje teigė Šveicarijos mokslininkai .

Šis sindromas nustatytas iš teisės studentei iš Virdžinijos, kuri taip pat į medikus kreipėsi dėl bėrimo ant kojos.

Merginą gydžiusi Kimberley Salkey teigia iš pradžių negalėjusi nustatyti problemos priežasties, tačiau vėliau ji sužinojo, kad studentė kasdien maždaug šešias valandas dirba kompiuteriu, pasidėjusi jį ant kelių. Nustatyta, kad kompiuteris įkaista iki 52 laipsnių.

Per pastaruosius šešerius metus medicinos žurnalai aprašė dar 10 tokių su nešiojamaisiais kompiuteriais susijusių atvejų.

Tokią būklę gali sukelti ne tik nešiojamieji kompiuteriai, bet ir netinkamai naudojamos šildyklės ar kiti šilumos šaltiniai, kurie nėra pakankamai karšti, kad sukeltų nudegimus. Dažniausiai tai nėra žalinga, tačiau toks nuolatinis šildymas gali sukelti odos patamsėjimus.

Labai retais atvejais tai gali sukelti ir odos vėžį, teigia Šveicarijos mokslininkai. Jie nepateikia nuorodų į jokius atvejus, kai odos vėžys būtų susijęs su nešiojamuoju kompiuteriu, tačiau pataria dėl visa ko po ant kelių laikomu kompiuteriu pasidėti dėklą ar kitą nuo šilumos apsaugantį daiktą.


Šiame straipsnyje: kompiuterissveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių