Nuo Grenlandijos ledyno atskilo didžiulis ledkalnis

Nuo Grenlandijos ledyno atskilo ledkalnis, dvigubai didesnis už Manhateną, rodo NASA darytos palydovinės nuotraukos.

Trečiadienį paskelbtose nuotraukose matyti didžiulis ledo gabalas, atskilęs nuo Petermanno ledyno šiaurės vakarinėje Grenlandijos pakrantėje. Dar dvigubai didesnė ledo sala nuo jo atsiskyrė 2010 metais.

Anot NASA, įtrūkimai ledyne buvo matyti jau nuo 2001 metų, o aplink ašigalį skriejantis „Aqua“ palydovas ledkalnio atskilimą stebėjo liepos 16–17 dienomis.

Okeanografas Andreasas Muenchow iš Delavero universiteto teigė, kad nors ledkalnis ir atrodo didelis, didžioji dalis ledkalnio tirpimo vyksta 600 metrų gylyje po paviršiumi, kur ledkalnis susijungia su pamatinėmis uolienomis, o vandenyno vanduo yra šiltesnis nei paviršiuje.

„Dominuojantis masės praradimas vyksta per vandenyno tirpimą iš apačios. Šis procesas nematomas, jo negalima užfiksuoti žvilgsnį prikaustančiose nuotraukose“, – savo tinklaraštyje icyseas.org rašė jis.

Anot A. Muenchow, ledyną tirpinantys Atlanto vandenyno vandenys, atrodo, šyla, tačiau duomenys siekia tik 2003 metus.

„Kai kurie pokyčiai yra gerai matomi, pavyzdžiui, tokie didžiulių ledo salų atskilimai. Tačiau kiti pokyčiai, kurie galbūt yra svarbesni, lieka nepastebimi“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaje

Vaje portretas
Ir vėl tvanas...:(
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių