Nuo Antarktidos krantų atskyla didžiausias planetoje ledkalnis

Kol šiauriniame pusrutulyje karaliauja šalčio stichija, pietų ašigalio apylinkėse dėl šilto klimato formuojasi didžiausias planetoje ledkalnis. Gigantiškas Niujorko dydžio ledo luitas skyla nuo ledyno – apie tai byloja iš oro pastebėtas 30 kilometrų ilgio plyšys lede. Pripažinti glaciologijos ekspertai neatmeta galimybės, jog netrukus į atvirą jūrą išplauks didžiausias pasaulyje ledkalnis.

Plyšys maždaug 50 kilometrų nuo Hadsono kalnų į Amundseno jūrą išsikišančiame „Pine Island Glacier“ ledyne pastebėtas praėjusių metų rudenį, tačiau apie jį oficialiai prabilta tik prieš keletą dienų.

Prieš mėnesį properšos ilgis siekė 28,5 km. Vidutinis atsivėrusio plyšio plotis – maždaug 78 metrai. Tiesa, vietomis jis praplatėja iki 240 metrų. Plyšio gylis – apie 60 metrų.

Mokslininkai baiminasi, jog atskilęs ledkalnis tirpdamas ateityje gali pavojingai kilstelėti pasaulinį jūros lygį. Be abejo, tai yra ne kokios naujienos jūros lygio aukštyje gyvenančioms tautoms.

Didžiausias stebėjimų istorijoje užfiksuotas ledkalnis buvo didesnis už Jamaikos salą, o atskilo taipogi nuo Antarktidos krantų. 295 km ilgio ir 37 km pločio (plotas – 11 tūkst. kvadratinių kilometrų) plūduriuojančio ledo sala, pavadinimu „B-15“, nuo Roso ledo šelfo atskilo ir į atvirus vandenis išplaukė 2000-ųjų kovą.

Apytikslė jo masė – apie 3 mlrd. tonų. Didžiausio istorijoje ledkalnio storis siekė apie 1,8 km, nors virš vandens kyšojo vos 37 metrų kepurė.

Kai ledkalnis atskils visiškai, jo plotas bus maždaug 906 kvadratiniai kilometrai. Radaru surinkti duomenys byloja, jog ledkalnio storis siekia apie 490 metrų, nors virš vandens kyšo tik 48 metrų aukščio fragmentas. Likusioji ledo dalis slepiasi po vandeniu.Per kitus trejus metus ledkalnis „B-15“ suskilo į tris smulkesnius egzempliorius, didžiausio iš kurių – „B-15A“ – plotas siekė 6,4 tūkst. kvadratinių kilometrų. Nors galiūnas nesulaikomai skilinėjo ir eižėjo, kai kurie „B-15“ fragmentai neištirpo iki šių dienų. Pavyzdžiui, minėtasis „B-15A“ dabar yra maždaug 1,7 tūkst. kvadratinių kilometrų ploto.

Kitos smulkesnės ledkalnio atplaišos išplaukė į šiltesnius vandenis. 2006-ųjų lapkritį, dideli ledo kalnai buvo pastebėti už 60 km nuo Naujajai Zelandijai priklausančios Timaru salos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

blyn

blyn portretas
reikia kazkaip pakeist zemes posvyrio kampa, nes tas saltis jau uzkniso nerealiai, o ir siaip visi tie kliedesiai apie kazkoki globalini atsilima..., kur tas atsilimas? kad salta nerealiai, 7menesius is 12 reikia sildyma ijungta laikyt...

DSM

DSM portretas
Kyla klausimas ar mokslininkai moka skaičiuoti.Ramiojo vandenyno plotas 165 mln.km² tokia 50 metru keurė šį vandenyną pakeltų 0,3 mm. Ar labai baisu?

To-blyn

To-blyn portretas
per daug tiesiogiai zodi "atsilimas" supranti
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių