Nori suskaičiuoti privačių Lietuvos miškų vilkus

Aplinkos ministerija paskelbė konkursą dėl vilkų, gyvenančių privačiuose Lietuvos miškuose, populiacijos dydžio nustatymo.

Ministerijos penktadienį išplatintame pranešime nurodoma, kad 2012 metais valstybiniuose miškuose vykdytos apskaitos metu suskaičiuota 250 vilkų. Tačiau kiek jų gyvena privačiuose miškuose, niekas neskaičiavo. Nepaisant to, buvo patvirtintas maksimalus 50 vilkų sumedžiojimo limitas.

„Žinome, kiek vilkų yra valstybiniuose miškuose, tačiau kiek gyvena privačiuose – patikimų duomenų neturime. Todėl keista, kad praėjusiais metais vis tiek buvo nustatytas maksimalus vilkų sumedžiojimo limitas. Natūralu, jog visuomenei tai kelia abejonių, kurias būtina išsklaidyti“, - teigia ministras.

Pasak pranešimo, sunerimę visuomenės ir gyvūnų apsaugos asociacijos „Baltijos vilkas“ atstovai buvo pakviesti į susitikimą su Aplinkos ministerijos vadovybe. Diskusijos metu pritarta pasiūlymui surengti naują, bendrą ir koordinuotą, vilkų populiacijos apskaitą tiek valstybiniuose, tiek ir privačiuose miškuose vienu metu.

„Ji turėtų išsklaidyti abejones dėl to, kiek iš tikrųjų vilkų šiuo metu gyvena mūsų šalyje. Jei sužinosime, kad jų skaičius balansuoja prie minimalios ribos, imsimės reikiamų priemonių. Viena iš jų gali būti ir visiškas vilkų medžioklės draudimas“, - sako ministras V.Mazuronis.

Planuojama, jog naujoji vilkų apskaita bus vykdoma vasario – kovo mėnesiais, sulaukus palankių gamtinių sąlygų.

Vilkų populiacijos gausos reguliavimo plane, kuris apibrėžia šių plėšrūnų medžioklės tvarką, nustatyta, jog minimalus pageidaujamas vilkų skaičius Lietuvoje – 250.

„Paprastai kalbant, tiek užtenka, kad vilkai mūsų šalyje neišnyktų“, - aiškina ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kiškis

Kiškis portretas
Vilkų skaičiavimas yra komedija. Kažin ar kas nors kada nors Lietuvoje juos yra skaičiavęs pagal reikalaujamą metodiką. Užrašoma iš palubinsko, o visi vaizduoja, kad tai tiesa. Kiek tai dar tęsis?

L

L portretas
Gaila, kad padidinta kvota. Visa Europa vilkus saugo, o mes iš visų gudriausi- juos žudom. O kur dar brakonieriai, šaudantis virš kvotos?

as

as portretas
amerikoje vilkus veisia,o lietuvoje saudo
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių