„Nokia“ ir „Microsoft“ sutarė dėl bendradarbiavimo

„Nokia“ suvienijo jėgas su „Microsoft“ ir bandys bendrai atsikovoti tai, ką iš jų atėmė „iPhone“ ir „Android“ technologijomis besiremiantys prietaisai.

Susitarta, kad „Nokia“ savo išmaniesiems telefonams naudos „Windows“operacines sistemas, pranešė kompanija. Tai reiškia, kad iki šiol „Nokia“ naudotos operacinės sistemos atsidurs nuošalėje, praneša BBC.

Tačiau įmonės generalinis direktorius Stephenas Elopas tikino, kad „Nokia“ ir toliau liks pirmiausia Suomijos kompanija. „Suomija yra ir liks mūsų namais“, – teigė jis.

Tačiau žmonių atleidimai visame pasaulyje, taip pat ir Suomijoje, bus neišvengiami, pridūrė jis.

Kalbėdamas apie naują partnerystę su „Microsoft“, S. Elopas sakė, kad „nuo įrenginių mūšio jau pereita prie ekosistemų kovos“.

„Microsoft“ ir „Nokia“ ekosistema savo mastu pasaulyje yra nepralenkiama“, – kalbėjo jis.

„Microsoft“ genedirektorius Steve`as Ballmeris pabrėžė šio susitarimo svarbą kompiuterinių technologijų milžinei.

„Bendras „Nokia“ ir „Microsoft“ darbas gali tapti inovacijų, kur susilieja techninė įranga, programinė įranga ir paslaugos, varomąja jėga“, – teigė jis.

„Nokia“ paieškos sistema naudos „Microsoft“ kurtą „Bing“, o „Nokia Maps“ sudarys „Microsoft“ žemėlapių paslaugų pagrindą.

Naujoji strategija reiškia, kad dabar „Nokia“ išmaniųjų telefonų naudojamos operacinės sistemos pamažu atsidurs nuošalėje.

„Symbian“, kurį naudoja dauguma kompanijos įrenginių, taps „frančizine platforma“, nors kompanija ateityje ketina parduoti dar maždaug 150 mln. „Symbian“ naudojančių prietaisų.

„Nuo „Symbian“ pereisime prie „Windows“ telefono, kaip pagrindinės išmaniųjų telefonų platformos“, – teigė S. Elopas.

Tačiau „Nokia“ delniniai kompiuteriai greičiausiai naudos ne vien „Windows“ operacinę sistemą.

„Pasiliekame teisę išleisti delninius kompiuterius, naudojančius kitas platformas, kai kurias jų galbūt kursime patys“, – sakė jis.

Tačiau nepranešta, kada pirmasis „Nokia“ telefonas su „Windows“ įranga galėtų pasirodyti.

S. Elopas atskleidė, kad kompanija svarstė savo įrenginius susieti su „Google“ operacine sistema „Android“.

„Praleidome laiko su kolegomis iš „Google“ ir tyrinėjome „Google“ ekosistemą, tačiau pajutome, kad ten mums gali kilti sunkumų diferencijuojant“, – teigė jis.

Jis taip pat atskleidė, kad derybos su „Microsoft“ prasidėjo tik lapkritį, tuo parodydamas, kaip greitai pavyko susitarti.

Ekspertai pastebi, kad sprendimas atsisakyti „Symbian“ yra drąsus „Nokia“ sprendimas. „Tai aiškus pripažinimas, kad pačios „Nokia“ kurta platformos strategija susvyravo“, – komentavo tyrimų kompanijos „CCS: Insight“ analitikas Benas Woodas.

„Nokia“ užimama dalis išmaniųjų telefonų rinkoje 2010 metais nuo 38 proc. sumažėjo iki 28 proc., skelbia stebėsenos bendrovė IDC.

Nuošalėje turėtų atsidurti ir būsima „Nokia“ operacinė sistema „Meego“. Jos platforma turėjo sudaryti būsimųjų kompanijos išmaniųjų telefonų ir delninių kompiuterių strategijos branduolį.

Tačiau „Nokia“ teigia vis dar ketinanti iki šių metų pabaigos pristatyti vieną „Meego“ naudojantį prietaisą.

Tyrimų bendrovės „Greenwich Consulting“ Šiaurės šalių regiono vadybos direktorius Magnusas Rehle pastebi, kad „Nokia“ gali tapti sunku žongliruoti trimis operacinėmis sistemomis: „Windows“, „Symbian“ ir „Meego“.

„Trys platformos reikalauja daug darbo, nesu tikras, ar visoms joms užteks vietos“, – teigė jis.

Šią savaitę „Nokia“ generalinis direktorius S. Elopas taip pat pranešė, kad kompanija atsidūrė krizėje. Darbuotojams skirtame pranešime jis teigė, kad mobiliųjų telefonų milžinė stovi ant „degančios platformos“.


Šiame straipsnyje: nokiaMicrosoft

NAUJAUSI KOMENTARAI

s

s portretas
Na, galėjo Nokia tobulinti Androidą, nes tai atvira platforma Linux pagrindu. Būtų atidirbę savo meniu ir - pirmyn! O nuo Microsoft jau priklausys, nes ši platforma uždara.

eras

eras portretas
Galima sakyti, jg čia labai pasisekė Microsoft, o ne Nokiai. Jei ne masinis Mobile 7 diegimas į Nokias, šis Microsoft kūrinys neturėtų perspektyvos dabar, kai karaliauja iOS ir Android.

Netas

Netas portretas
nokijai nežymiais žingsniais pareina šakės... nuo legendinių 3310 ir 6610 taip nieko padoraus ir nesugebėjo pagaminti... pagal tai, ką dabar gamina, lyginant su sony-ericsson ir samsungu, tai yra totalus gaidis, o pasaulėžiūra programinės įrangos atžvilgiu jau seniai užkniso vartotojus, kurie renkasi ne brandą, o kokybę, kurią gali tinkamai įvertinti ir pilnai išnaudoti teikiamus privalumus...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių