Nobelio literatūros premiją laimėjo kinų rašytojas Mo Yan

2012 metų Nobelio literatūros premiją ketvirtadienį laimėjo kinų rašytojas Mo Yanas, pranešė Švedijos akademija.

Mo Yanas savo „haliucinaciniu realizmu sulydo liaudies pasakojimus, istoriją ir dabartį“, nurodė vertintojai.

„Fantazijos ir realybės, istorinių ir socialinių perspektyvų mišiniu Mo Yanas sukūrė pasaulį, kuris savo sudėtingumu primena Williamo Faulknerio ir Gabrielio Garcios Marquezo darbų pasaulius, tuo pačiu metu rasdamas išeities tašką senojoje kinų literatūroje ir žodinėje tradicijoje“, - pažymi Švedijos akademija.

Mo Yanas, kurio tikrasis vardas yra Guan Moye ir kuris yra gimęs 1955-aisiais, išleido romanų, apsakymų ir esė įvairiomis temomis.

Nepaisant jo socialinės kritikos, tėvynėje jis yra laikomas vienu svarbiausių šiuolaikinių autorių, nurodė Nobelio komitetas.

Savo darbuose Mo Yanas naudojasi jaunystės patirtimi, aprašo savo gimtąją provinciją.

Prestižinės premijos laureatui atiteks 8 mln. Švedijos kronų (3,2 mln. litų), auksinis medalis ir diplomas, kuriuos per Stokholme įvyksiančią oficialią ceremoniją jam įteiks šalies karalius Carlas XVI Gustafas. Ceremonija įvyks gruodžio 10 dieną, kai minimos premijų įsteigėjo Alfredo Nobelio mirties metinės.

Nuo 2001-ųjų iki praėjusių metų Nobelio laureatams būdavo skiriama 10 mln. Švedijos kronų piniginė premija, tačiau Nobelio fondas šią sumą sumažino dėl ekonomikos krizės.

Pernai Nobelio literatūros premija buvo pagerbtas švedų poetas Tomas Transtroemeris, kurio siurrealistiniai darbai apie žmogaus dvasios slėpinius pelnė jam vieno svarbiausių Skandinavijos rašytojų po Antrojo pasaulinio karo vardą.


Šiame straipsnyje: literatūraNobelio premija

NAUJAUSI KOMENTARAI

priekaistas

priekaistas portretas
kodel nepasidometa ir nepateikta, kokie jo darbai ,kur ir kada isversti ,kokiose salyse su jo kuryba susipazinta
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių