Nesėkmingai startavus Rusijos raketai prarasti du ryšių palydovai

Nesėkmingas Rusijos raketos nešėjos startas antradienį sužlugdė planus iškelti į orbitą milijonus dolerių kainavusius du palydovus, turėjusius užtikrinti ryšius Indonezijoje ir Rusijoje, o šis incidentas papildė virtinę nesėkmių, persekiojančių buvusią kosmoso technologijų lyderę.

Rusijos kosmoso agentūra nurodė, jog dėl raketos nešėjos „Proton“ viršutinės pakopos gedimo buvo prarasti du ryšių palydovai - Indonezijos „Telekom 3“ ir Rusijos „Ekspress MD-2“.

Gedimas per raketos startą pirmadienio vakarą iš Rusijos nuomojamo Baikonūro kosmodromo Kazachstane buvo panašus į praeitų metų vasarą įvykusį incidentą, per kurį buvo prarastas 265 mln. JAV dolerių kainavęs palydovas „Ekspress AM-4“, sukėlusių abejonių dėl Rusijos raketų patikimumo.

Agentūra „Roskosmos“ savo pranešime nurodė, kad raketinio greitintuvo „Briz M“ varikliai įsijungė kaip planuota, tačiau veikė tik septynias minutes, o ne 18 minučių 5 sekundes, kaip buvo planuota, todėl palydovai nebuvo iškelti į planuotą orbitą.

„Galimybių, kad palydovai atsiskirs nuo greitintuvo ir pasieks numatytą orbitą, praktiškai nėra“, - vienas kosminės pramonės šaltinis sakė Rusijos valstybinei naujienų agentūrai RIA.

Tikėtina, kad „Proton“ startai bus sustabdyti, kol ekspertai ištirs avarijos priežastis, pridūrė šaltinis.

Rusija, kuri yra paleidusi apie 40 proc. visų į kosmosą pakilusių raketų, siekia atkurti pasitikėjimą savo technologijomis po pernai ištikusių kelių nesėkmių, įskaitant mokslinių tyrimų misiją, per kuria buvo planuota parskraidinti grunto mėginių iš Marso palydovo Fobo.

„Telekom 3“ buvo pirmasis palydovas, kurį Džakarta įsigijo iš Maskvos. Šį palydovą sukonstravo Rusijos bendrovė „ISS Rešetniov“, o jo ryšių įrangą pagamino Prancūzijos bendrovė „Thales Alenia Space“.

Kosminis aparatas, turintis 42 aktyvius signalų retransliatorius, turėjo padėti patenkinti augantį Indonezijos palydovinių ryšių sektorių.

„Express MD2“ buvo mažas ryšių palydovas, kurį Rusijos Chruničevo kosminių tyrimų ir gamybos centras buvo pagaminęs valstybinei palydovinio ryšio įmonei „Kosmičeskaja sviaz“.


Šiame straipsnyje: raketaRoskosmos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių