Nematyta žiemos agonija: šnypščiantys ledo adatų fejerverkai

Kas nutinka, kai vandens telkinio paviršių kaustęs ledas stumiamas į krantą ir jį pasiekęs pradeda eižėti į šipuliukus? Jei būtų galima atsakyti tik vienu žodžiu, tas žodis būtų „triukšmas“, jei dviem – „stiklo adatėlės“, jei trimis – „kas per velnias?“ Pavasariui pagaliau sėdantis į metų laikų sostą, Minesotos valstijos ežerų pakrantėse galima išvysti beprotiškų gamtos fenomenų. Vaizdo siužetas apie šį neįprastą reiškinį per parą „Youtube“ peržiūrėtas daugiau kaip 1 mln. kartų.

Taip keistai šnypščia ir nyksta pavasarinis Minesotos ežerų ledas. Didžiulės paskutinio išgeibusio ledo lytys sugrūdamos į pakrantę taip, kad čia susmulkinamos tarytum į stiklo adatėles, kurios veržiasi nelyginant šaltiniai ar fejerverkai ir skleidžia labai intensyvų, specifinį garsą.

Šį retą fenomeną nufilmavo prie Medicino ežero Plimute (Minesota, JAV) viešėjusi Nadali Tomas (Nadalie Thomas). Triukšmą kelia ledo eižėjimas į smulkias skeveldras, o toks procesas dabar, kai jau kaip reikiant sušilę ir ledas likęs apgailėtinai silpnas, vyksta sparčiai. Gamta nesiliauja stebinusi nematytomis keistenybėmis.

Nufilmuotas reiškinys didžiulį įspūdį paliko ir meteorologui Džeridui Sebestai (Jerrid Sebesta), kuris vaizdo siužetą parodė savo orų prognozių TV laidoje. Anot meteorologo, ledo likučiai yra nepaprastai trapūs dėl saulės spindulių ir didžiulių oro šilimo tempų. Toks ledo „elgesys“ angliškai dar vadinamas „chandeliering ice“ (verčiant pažodžiui - „į sietyną virstantis ledas“). Dž. Sebestos kolega pranešė analogišką reiškinį 1994 m. matęs Mille Lacs ežero pakrantėje: sparčiai tirpstantis grūdamas ledas virto šnypščiančių ir šiugždančių adatėlių krūvelėmis.


Šiame straipsnyje: ledasžiemagamtos darinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių