Negalinčius kalbėti išmokys rašyti akimis

Žmonės, turintys tam tikrų neurologinių sutrikimų, gali prarasti gebėjimą kalbėti. Sudėtinga komunikacija kelia aibę nepatogumų ir labai vargina, tad mokslininkai ieško įvairiausių būdų palengvinti jų dalią. Viena originaliausių išeičių, pasiūlyta prancūzų mokslininko, „rašyti akimis“, rašo nbcnews.com.

Prancūzijos nacionalinio mokslinių tyrimų centro neuromokslų skyriaus direktorius Jeanas Lorenceau kartu su šešiais kolegomis rado būdą, kaip panaudoti sklandžius tęstinius akių judesius rašymui kursyvu. Sklandūs tęstiniai akių judesiai – tie, kuriais mes sekame judančius objektus, pavyzdžiui, stebime riedantį automobilį. Tokio tipo skaldūs, nenutrūkstami judesiai įprastai atsiranda tik tuomet, kai akis turi, ką sekti – t.y., egzistuoja judantis objektas.

„Žmogus turi įspūdingą, greitą, tikslią akių judėjimo sistemą ir platų judesių repertuarą. Gaila, kad šią sistemą panaudojame tik regėjimui. Rašymas kursyvu yra nenutrūkstantis, lankstus, sklandus – lygiai tokie yra ir tęstiniai akių judesiai, tad, mūsų įsitikinimu, jie taip pat gali tikti šiam veiksmui – rašymui – atlikti“, – teigia J. Lorenceau.

Pakako 3–5 30 minučių trukmės treniruočių (priklausomai nuo mokinio gabumų) ir tyrimo dalyviai išmoko rašyti kursyvu akimis, kontroliuodami akies raumenis.

„Mes nuolatos judiname akis, taigi rašymas akimi iš esmės mums yra įgimtas, tačiau šiek tiek neįprastas veiksmas“, – teigia jis.

Kompiuterio ekrane J. Lorenceau suprojektavo atvirkštinę fi fenomenu grįstą optinę judėjimo iliuziją, kurioje statiški objektai atodo judantys. Taip tyrimo dalyviai išmoko, kaip savarankiškai, akimis nesekdami kokio nors judančio objekto, jie gali naudoti sklandžius akių judesius.

Tai nauja ir moderni rašymo kursyvu technika, kai žvilgsnis sąmoningai kontroliuojamas. Iki šio tyrimo buvo manoma, kad sklandžių, tęstinių akių judesių žmogus kontroliuoti negali ir tai nepriklauso nuo jo valios.

J. Lorenceau nufilmavo tyrimo dalyvių akių judesius vaizdo kamera, kurią sujungė su kompiuteriu. Vaizdo kamerai filmuojant akių judesius, speciali kompiuterinė programa juos vertė į raides.

J. Lorenceau tvirtinimu, išmokti taip judinti akis yra panaši užduotis kaip išmokti plaukti banglente ir išsilaikyti ant bangos. Pradžia nelengva. Dažniausiai mokiniai susierzina ir pasimeta, mat iš pat pradžių jie negali priversti savo akių judėti būtent taip. Tačiau vėliau viskas vyksta kur kas sklandžiau.


Šiame straipsnyje: kalbos sutrikimaikalbaakysakis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių