Naujoji sistema knygą skaitmenins per minutę

Japonų mokslininkai teigia sukūrę technologiją, galinčią skenuoti knygą tokiu greičiu, kokiu žmogus perverčia jos puslapius.

Ypač greito skenerio prototipas, galintis suskaitmeninti knygą per vieną minutę, bus sukurtas per artimiausius dvejus metus, teigia Tokijo informatikos ir technologijos magistro studijų universiteto mokslininkai.

Šios naujosios sistemos esmė – kamera, galinti per sekundę padaryti iki 500 nuotraukų, tad žmogui verčiant knygą, ji per 60 sekundžių gali įrašyti maždaug 170 knygos puslapių, praneša naujienų agentūra AFP.

Sistema prisitaiko prie iškraipymų, atsirandančių dėl vartomų puslapių kreivumo. Ji, naudodama infraraudonųjų spindulių srautą, sukuria puslapio trijų dimensijų vaizdą, kuris elektroniškai gali būti vėl padaromas plokščiu, kad atrodytų kaip originalas.



„Manome, kad tai kol kas greičiausia pasaulyje skenavimo sistema, lyginant su jau pasirodžiusiomis technologijomis. Svarstome galimybę naudoti robotus, kurie automatiškai ir kruopščiau verstų puslapius“, – teigia sistemą kūrusių mokslininkų komandai vadovavęs Yoshihiro Watanabe.

Tyrėjai šį mėnesį pradėjo bendradarbiauti su Japonijos leidybos įmone „Dai Nippon Printing“, kur ši technologija bus praktiškai išbandyta.

Japonijos leidybos įmonės plečia savo pasiūlą ir siūlo elektronines knygas, kurias galima skaityti naudojant nedidelius delninius kompiuterius, tokius kaip „Apple“ „iPad“ ar „Amazon“ „Kindle“.

Y. Watanabe teigimu, technologija, galinti greitai padaryti trimačius sparčiai judančių objektų vaizdus, gali būti plačiai pritaikoma kuriant robotus, vystant pramoninius ar automobilių projektus.

Anot jo, ši technologija gali būti naudojama pramonės produktų kokybės kontrolei. „Reikėtų tik nuskenuoti iš gamybos linijos išeinančius gaminius“, – sakė mokslininkas.

„Sistema taip pat gali būti naudojama kuriant saugesnes ir patogesnes vairavimo sistemas. Sumontuota mašinoje, ji galėtų daryti priešais esančių kliūčių, paviršiaus nelygumų, duobių trimačius atvaizdus ir padėtų jų išvengti. O jei ji būtų sumontuota robotų akyse, ji leistų jiems judėti daug greičiau už žmones“, – pridūrė jis.


Šiame straipsnyje: eknygaknygų skaitmeninimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių