Nauja žiurkių rūšis negali nei graužti, nei kramtyti

Mokslininkai atrado naują žiurkių rūšį, kuri negali nei graužti, nei kramtyti. Biologai įsitikinę, kad šios žiurkės žymi naują graužikų evoliucijos etapą.

Ilganosė žiurkė Paucidentomys vermidax minta išskirtinai tik sliekais. Žiurkės buvo surastos atokiame džiunglių regione Salavesio saloje, priklausančioje Indonezijai.

P. vermidax panašios į kelias žiurkių rūšis gyvenančias Filipinuose, tačiau jų žandikaulio forma ir sandara yra vienu evoliucijos laipteliu aukščiau. Ilgas snukis ir kitaip išsidėstę dantys trukdo jau graužti ir kramtyti, todėl maistą ji turi ryti visą.

„Pasaulyje yra daugiau nei 2 200 graužikų rūšių ir vis dar atrandame naujų. Šios žiurkės parodo kaip gali pakisti rūšys pasikeitus jų gyvenamosioms sąlygoms. Šiuo atveju, žiurkės atsidūrė vietovėje, kurioje gausu sliekų, tad po truputį prisitaikė misti tik jais“, - pasakojo dr. Kevinas Rowe iš Viktorijos muziejaus Australijoje.

Naujoji žiurkių rūšis buvo aprašyta „Royal Society journal Biology Letters“ žurnale. Lotyniškas jos vardas apibūdina ir patį gyvūną: Paucidentomys reiškia „mažai dantų turinti pelė“, o vermidax „mintanti sliekais“.


Šiame straipsnyje: žiurkėnauja rūšis

NAUJAUSI KOMENTARAI

suva

suva portretas
jus vis dar tikit evoliucija? Parodykit nors vienapavizdi.

aš savo

aš savo portretas
žiurkei išmušiau priekinius dantis irgi nieko negraužia ir nesikandžioja
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių