Nauja šventė – lietuviško maisto diena

Lietuvoje inicijuojama nauja šventė - Nacionalinė lietuviško maisto diena. Pagrindinis šventės tikslas - paskatinti žmones nors trumpam pamiršti šalyje sparčiai populiarėjančius greitojo maitinimo įstaigų ar kitų šalių virtuvių patiekalus ir tą dieną rinktis tradicinius lietuvių valgius.

Šios šventės idėją palaiko žymus šalies etnologas, gamtos mokslų daktaras Libertas Klimka.

„Ši mintis - labai sveikintina, nes ji skatina atsigręžti į tai, ką vis dažniau užmirštame. Neseniai atliktoje apklausoje Lietuvos vaikai buvo paprašyti įvardinti, jų nuomone, lietuviškiausią patiekalą. Žinote, koks atsakymas buvo populiariausias? Šašlykas... Vadinasi, vis labiau tolstame nuo to, kas lietuviška, o tai neigiamai atsiliepia ne tik mūsų tautinės kultūros stiprinimui, bet ir žmonių sveikatai", - sako profesorius.

Pasak jo, viena iš priežasčių, dėl kurių pastaruoju metu sparčiai plinta įvairios alergijos, yra mūsų organizmui mažiau priimtino maisto, atėjusio iš kitų kraštų, vartojimas. Todėl prisiminti tai, ką lietuviai labiausiai mėgsta valgyti jau nuo senų laikų, yra gražu ir prasminga.

Šventę inicijuojančios restoranų grupės „Čili kaimas" direktorius Aivaras Lapė sako, kad tokia diena dabar yra ypač aktuali, nes į visas gyvenimo sritis sparčiai besiskverbianti globalizacija vis labiau užgožia turtingą lietuvišką virtuvę.

„Tradiciniai lietuviški patiekalai - tai ne vien cepelinai ar šaltibarščiai. Galime didžiuotis, kad turime labai savitą nacionalinę virtuvę. Bulviniai ir miltiniai patiekalai, pagal senas kaimiškas tradicijas gaminamos daržovių sriubos - visa tai neabejotinai išskiria mus iš pasaulio virtuvių, tačiau pastaruoju metu vis daugiau žmonių tai pamiršta", - sakė A.Lapė.

Nacionalinę lietuviško maisto dieną siūloma švęsti lapkričio 12-ąją. Tą dieną Lietuvos restoranai ir kavinės galėtų siūlyti savo svečiams išskirtinius lietuviškus patiekalus, nuolaidas ar akcijas. Namų šeimininkės - pamaloninti savo šeimyną skaniais lietuviškais patiekalais. Įmonių vadovai - leisti savo darbuotojams pietauti ne valandą, o ilgiau, kad žmonės galėtų nueiti į mėgstamą restoraną, neskubėdami pasidžiaugti maisto teikiamais malonumais, pabendrauti su draugais ar kolegomis.


Šiame straipsnyje: maistaspatiekalaiCepelinai

NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių