Nauja pasaulyje plintanti manija – snieguolės

Snieguolės – trapus pavasario pranašas, vienas pirmųjų augalų, prasikalantis dar tada, kai žemę vietomis dengia sniegas. Lietuvoje jų galima aptikti turbūt kas antrame namo kieme. Ir tai reiškia, kad pavasarį galbūt ir savo šalyje sulauksime... snieguolių medžiotojų!

„Pamirškite paukščių stebėjimą – žmonės pamišę dėl snieguolių medžioklės!“ - skelbia BBC naujienų tarnyba.

Britų naujienų tarnybos duomenimis, už snieguolių svogūnėlius jau mokamos rekordinės sumos, o prekeiviai sukasi kaip įmanydami, kad patenkintų visus galantofilų (taip vadinami entuziastingi snieguolių kolekcionieriai) poreikius.

Snieguolės - paskutinis augalų mados klyksmas

Šiandien niekas negali tiksliai pasakyti, kad snieguolės atsirado Didžiojoje Britanijoje. Tačiau jos tapo itin populiarios XIX amžiuje, kai mažutė balta gėlė patraukė Viktorijos laikų gyventojus.

BBC žurnalistai pastebi, jog kasmet gausėja snieguolėms skirtų renginių bei studijų. Pavyzdžiui, už kelių savaičių Devono mieste turintis vykti renginys sulauks svečių iš Japonijos, JAV bei Australijos, o bilietai į jį išnyko beveik taip pat greitai, kaip ir į Justino Bieberio koncertą.

„Snieguolės virto tikra manija, - teigia Mattas Bishopas, augalų ekspertas ir monografijos apie snieguoles autorius. - Pastebime augantį susidomėjimą jomis. Kaip ir bet kas gyvenime, augalų pasaulyje taip pat vyrauja mados ir, rodos, šiuo metu snieguolės tikrai patraukė žmonių dėmesį.“

Trapiam augalėliui negaila triženklių sumų

Bet kodėl? Į šį klausimą negali atsakyti netgi daktaras Johanas Grimshawas, Kolesburno parke prižiūrintis apie 250 skirtingų rūšių snieguolių. Jis svarsto, jog šiais augalais šiandien žavimasi panašiai, kaip orchidėjomis.

„Iš tiesų šiek tiek keista, kad toks trapus mažas augalas gali sukurti tokį susižavėjimą – netgi apsėdimą, sakyčiau“, - svarsto daktaras Johanas Grimshaw. - Dauguma augalų turi savo gerbėjus, tačiau snieguolių atveju, sunku suprasti – kodėl.“

Mokslininkas, skaitęs paskaitas įvairiose pasaulio šalyse teigia, jog galantofilų yra įvairiausio amžiaus bei iš įvairių šalių. Į snieguolių dienas suplūsta žmonės nuo paauglių iki 90 – mečių.

Kai vyksta aukcionai, šie žmonės gali būti itin ambicingi. Praėjusį mėnesį interneto aukcione „e-Bay“ už vieną retos rūšies snieguolės „Žalioji ašara“ svogūnėlį vienas žmogus paklojo 357 svarų sterlingų (daugiau nei 1400 litų).

Ekspertai teigia, jog tai kol kas brangiausias iki šiol parduotas tokio tipo gėlės svogūnėlis.

Pagrindinės snieguolių rūšys

Galanthus „Žalioji ašara“ - labai retai randama parduotuvėse, iš Nyderlandų atkeliavusi rūšis. Šių snieguolių žiedlapiai iš abiejų pusių yra tarsi nutepti žalios spalvos teptuku.

„S Arnott“ - nebrangi, daug kur pardavinėjama paprastoji sodo snieguolė.

Galanthus „E A Bowles“ - visiškai balta, su vienodo dydžio ir ilgio žiedlapiais snieguolė. Itin geidžiama kolekcionierių ir ne pigesnė nei „Žalioji ašara“. Praėjusiais metais aukcione vienas svogūnėlis buvo nupirktas už 357 svarų sterlingų (apie 1400 litų).

Naujų rūšių vis daugėja

Snieguolės vienur pražįsta dar sausį, kitur – vasarį ir kovą.

„Lengviau grožėtis viena gėlele kovą, nei gegužę, kai aplink žydi visos gėlės“,- sako Carolyna Walker, amerikietė galantofilė.

Daktaras J. Grimshawas, prisidėjęs prie monografijos apie snieguoles leidimo, pripažįsta, jog knygą netrukus teks papildyti dar 1500 naujų snieguolių rūšių.

„Kai išvedama nauja snieguolių rūšis, tėra vos trys, penki jos svogūnėliai visame pasaulyje. Ir snieguolių mylėtojai pasiruošę plačiai atverti pinigines, kad jų įsigytų, - atskleidė augalų ekspertas. - Daugelis jau ėmė galvoti, kad tai geras būdas prasimanyti pinigų.“


Šiame straipsnyje: Snieguolėbotanikagėlėmada

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių