Nauja išmaniųjų užrakto sistema grindžiama paveiksliukų atpažinimu

Praradus išmanųjį telefoną krimstis tenka ne tik dėl piniginių nuostolių, bet ir dėl ten patalpintos informacijos. Pirmoji į galvą šaunanti nemaloni mintis – ar saugūs ten tūnantys el. laiškai, darbo dokumentai, nuotraukos ir prieigos prie banko sąskaitų?

Beveik visuose išmaniuosiuose telefonuose galima pasinaudoti kokios nors rūšies apsaugine ekrano užrakto funkcija. Tai gali būti slaptažodis, PIN kodas, tam tiki liečiami ar braukiami ekrano taškai.

Tai sukuria tam tikro lygio apsaugą, tačiau, remiantis apklausų duomenimis, maždaug pusė išmaniųjų telefonų vartotojų šia apsaugine užrakto galimybe pasinaudoti nesivargina, atkreipia dėmesį upi.com. Turint omenyje, kad išmaniaisiais naudojamasi ir viešose vietose, net ir pritaikius kurią iš aukščiau išvardintų ekrano užrakto galimybių, šį barjerą įveikti nesunku. Smalsios ir susikaupusios ilgapirščių akys gali be vargo perprasti, kaip atrakinti nusižiūrėtos aukos išmanųjį.

„Vagis, važiuojantis autobusu, gali lengvai įsiminti keturis PIN kodo skaičius, kuriuos nieko bloga neįtariantis asmuo ramiai ir pernelyg nesislapstydamas suveda, atrakindamas savo išmanųjį“, – atkreipia dėmesį neseniai „Apple“ užpatentuotos programėlės kūrėjai.

Programėlė „Image-Based Authentication“ (liet. „vaizdu grįstas autentifikavimas“) pristato naują požiūrį į išmaniųjų telefonų bei kitų mobilių prietaisų, pavyzdžiui, planšetinių kompiuterių, apsaugą.

Nauja apsaugos sistema remsis ne tekstu ar lietimu, o paveiksliukų, vaizduojančių vieną ar kelis vartotojo atpažįstamus objektus, pasirinkimu ir jų atpažinimu. Objektas, pavyzdžiui, galėtų būti giminaičio veidas.

Kitais žodžiais tariant, apsauginis išmaniojo pritaiso barjeras gali būti, tarkime, iškylanti ekrane mylimos tetos nuotrauka. Identifikavus, kad nuotraukoje – būtent ji, ekranas atsirakina. Telefono savininkas savo tetulę atpažįsta ir kaip mat teisingai identifikuoja, o vagis jos greičiausiai neatpažins.

Norintiems apsaugą sustiprinti, galima nustatyti keletą paveiksliukų, atliksiančių užrakto funkciją, t.y. teisingai identifikavus vieną paveiksliuką, iškiltų antras, trečias ar dar daugiau – priklausomai nuo išmaniojo vartotojo pasirinkimo.

Tam, kad nereikėtų kaskart įvedinėti teisingo objekto pavadinimo, programėlė leidžia nusistatyti galimų atsakymų sąrašą. Tuomet, iškilus nuotraukai-užraktui, tereikėtų pasirinkti teisingą atsakymą ir telefonas atsiblokuotų.

Patogumas – svarbu. Greičiausiai todėl dauguma išmaniųjų telefonų vartotojų nesivargina naudotis ekrano užrakto sistema. Siekdami apsaugos būdus padaryti kuo patogesnius ir išmaniųjų gamintojai ieško vis naujų, paprastesnių atrakinimo būdų. Šiuo metu analizuojami pirštų antspaudų skenerių, veido atpažinimo, naudojantis telefono kamera metodai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių