NASA zondas vis labiau artėja prie Saulės sistemos pakraščio

Mokslininkai gauna vis daugiau duomenų, leidžiančių manyti, kad garbusis NASA zondas „Voyager 1“ netrukus paliks Saulės sistemą.

Tyrėjai stebi tris parametrus, kurie padės nustatyti, kada 1977 metais paleistas aparatas pateks į tarpžvaigždinę erdvę. Kosminio aparato matavimai rodo, kad du iš trijų parametrų dabar kinta sparčiau nei bet kuriuo metu per pastaruosius 7 metus, rašo SPACE.com.

„Tai jaudinantis metas „Voyager“ komandai, kai bandome suprasti vis greičiau vykstančius pokyčius „Voyager 1“ artėjant prie tarpžvaigždinės erdvės krašto“, – teigė „Voyager“ projekto mokslininkas Edas Stone`as iš „Caltech“ Pasadenoje.

„Neabejotinai esame naujoje srityje Saulės sistemos pakraštyje, kur viskas sparčiai kinta. Tačiau kol kas negalime pasakyti, kad „Voyager 1“ pateko į tarpžvaigždinę erdvę“, – pridūrė jis.

Jau kurį laiką „Voyager 1“ tyrinėjo heliosferos, didžiulio Saulės plazmos ir magnetinių laukų burbulo, supančio Saulę, planetą ir kitus kūnus, pakraščius.

Tačiau ten esančios sąlygos labai sparčiai kinta. Per vieną dieną (liepos 28-ąją) zondas užfiksavo, kad didelės energijos kosminių spindulių, atkeliaujančių iš už mūsų Saulės sistemos ribų, lygis šoktelėjo 5 proc., teigia tyrėjai. Tokį patį pokytį „Voyager 1“ gegužę užfiksavo per savaitę.

Tą pačią dieną mažesnės energijos dalelių, susidarančių Saulės sistemos viduje, kiekis sumažėjo perpus. Nors šis parametras pamažu mažėjo pastaruosius dvejus metus, pastarasis kritimas labai ryškus. Mokslininkai mano, kad šių dalelių lygis kris iki beveik nulio, kai „Voyager 1“ peržengs ribą.

Tačiau praėjus trims dienoms, abu rodikliai grįžo prie ankstesnių lygių, pridūrė tyrėjai.

„Didėjimai ir sumažėjimai yra ryškesni nei iki šiol matėme, tačiau lygiai tą patį sakėme apie gegužės mėnesio duomenis. Duomenys keičiasi tokiais būdais, kokių nesitikėjome, tačiau „Voyager“ mus visada stebino naujais atradimais“, – kalbėjo E. Stone`as.

Trečiasis parametras, kurį stebi mokslininkai, yra magnetinio lauko kryptis. Jie mano, kad kai zondas pasieks tarpžvaigždinę erdvę, jo kryptis iš rytų-vakarų pasikeis į šiaurės-pietų.

Tačiau komanda šio pokyčio kol kas neužfiksavo. Preliminari naujausių magnetinio lauko duomenų analizė turėtų būti baigta ateinantį mėnesį, kalbėjo jie.

1977 metų rugsėjo 5 dieną paleistas „Voyager 1“ nuo Saulės dabar nutolęs per maždaug 18 mlrd. kilometrų. Jo dvynį „Voyager 2“, paleistą tų pačių metų rugpjūčio 20 dieną, nuo Saulės skiria 15 mlrd. kilometrų.

Abiejų zondų būklė išlieka gera, tvirtina mokslininkai.

„Netrukus 35-ąjį jubiliejų švęsiantys „Voyager“ erdvėlaiviai yra sveiki ir tvirti. Mes žinome, kad jie pateks į tarpžvaigždinę erdvę, klausimas tik kada“, – kalbėjo „Voyager“ projekto vadovė Suzanne Dodd iš NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Pasadenoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sekmes

sekmes portretas
VOYAGER iams keliaujant i nezinia
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių