NASA užfiksavo tikrąsias Saturno ir jo palydovo spalvas

NASA misija „Cassini“ užfiksavo Saturno ir jo palydovo tikrąsias spalvas. Vienoje nuotraukoje netgi matosi planetos pietinio ir šiaurinio pusrutulių spalvos, kurių pokyčiai rodo perėjimą iš vieno sezono į kitą.

Pasirodo, nuo Saturno metų laikų priklauso ir jo išvaizda. Kai „Cassini“ 2004 m. pasiekė Saturną, šiauriniame pusrutulyje buvo žiema ir vyravo tamsiai mėlyna spalva. Dabar šaltis suka į pietus, todėl mėlyna šiaurėje blanksta, o pietuose ryškėja, praneša NASA.

Titano nuotraukos mokslininkus taip pat nustebino. Palydovo pietiniame pusrutulyje dar kovo mėnesį ėmė formuotis geltonas rūkas, kurio vietoje gegužę susikaupė debesys. Kai birželio gale „Cassini“ dar kartą praskriejo pro Titaną, vietoje debesų jau buvo susiformavęs sūkurys. Misijos komanda nekantrauja sužinoti, kaip jis keisis bėgant laikui ir ar jis priklauso nuo Titano metų laikų.

„Cassini“ į kosmosą paleistas 1997 metais, o Saturną pasiekė 2004 m. liepos 1 d. Jo pagrindinis tikslas – surinkti kuo daugiau informacijos apie Saturno sezonus ir jų pokyčius.

„Erdvėlaivis „Cassini“ orbitoje jau praleido mažiausiai 8 metus. Nepaisant to, kad mes nežinome, kas sužinosime ateityje, galiu drąsiai teigti, jog tie įvykiai bus įspūdingi“, - kalbėjo Carolyn Porco, Kosmoso tyrimų instituto mokslininkė.


Šiame straipsnyje: SaturnasTitanasNASA

NAUJAUSI KOMENTARAI

birute

birute portretas
man viskas labai idomu,kas susije su kosmoso naujienomis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių