NASA: sovietinio šnipinėjimo palydovo „jungtis“ su orbitiniu teleskopu

NASA balandžio 30 dieną paviešino informaciją apie kosminį incidentą – kritinę situaciją, kuomet nebeveikiantis sovietinis šnipinėjimo palydovas 2012 metais vos nesusidūrė su prabangiu orbitiniu teleskopu „Fermi“, rašo sciencerecorder.com.

„Fermi“ gama spindulių kosminis teleskopas, iškeltas 2008 metais ir kainuojantis 690 mln. dolerių, kosmoso gelmėse ieško tamsiosios medžiagos, juodųjų skylių ir besisukančių pulsarų pėdsakų, kuriuos išduoda gama spinduliuotės pliūpsniai. Praėjusiais metais balandžio 3 dieną šiam teleskopui buvo kilusi rimta grėsmė – mokslininkai iš anksto nustatė, kad NASA kosminė akis vienu metu užims tą patį erdvės tašką, kaip ir pusantros tonos sveriantis nebeveikiantis sovietinis žvalgybos palydovas „Kosmos 1805“.

Apie susidūrimo galimybę NASA mokslininkai buvo įspėti likus keturioms dienoms iki galimo incidento. Pradiniai skaičiavimai rodė, kad palydovai praskries vienas nuo kito vos 200 metrų atstumu vienas nuo kito. Po atidesnių stebėjimų ir skaičiavimų mokslininkai pateikė dar daugiau nerimo keliančią žinią – palydovai atsidurs tame pačiame erdvės taške 30 milisekundžių skirtumu.

„Fermi“ skrydžio dinamikos grupė, koreguojanti šio teleskopo trajektoriją, nusprendė nerizikuoti: menkutė skaičiavimų klaida galėjo reikšti visos misijos pabaigą ir užteršti didelę dalį aktyviai naudojamos kosmoso erdvės. NASA specialistai pasiruošė panaudoti būtent tokiems atvejams skirtus teleskopo krypties variklius, kurie iki tol niekada nebuvo įjungti – jie sėkmingai pagreitino teleskopą taip, kad mažiausias atstumas tarp „Fermi“ ir „Kosmos 1805“ būtų apie 10 kilometrų.

„Fermi“ krypties kontroliavimo vyriausiasis inžinierius Ericas Stonekingas pateikė daugiau detalių: „Manevras, kurį atliko pats kosminis aparatas, buvo vykdomas laikantis procedūrų, sukurtų jau gana seniai. Iš tiesų jis buvo labai paprastas: vieną sekundę buvo įjungti visi teleskopo reaktyviniai varikliai“.

Sovietinis palydovas „Kosmos 1805“ skriejo 43,5 tūkst. km per valandą greičiu – jeigu jis būtų susidūręs su „Fermi“ išsiskirtų tiek energijos, kiek ir uždegus 2,5 tonos trotilo.

NASA dėl savo teleskopo saugumo susirūpino ne be reikalo – agentūros specialistai puikiai prisimena 2009 metų incidentą, kuomet nebeveikiantis „Kosmos 2251“ ryšių palydovas turėjo 600 metrų atstumu prasilenkti su veikiančiu „Iridium 33“ ryšių palydovu. Tuomet jokių priemonių palydovo trajektorijai koreguoti nebuvo imtasi – mokslininkai tik stebėjo situaciją. Tačiau tą akimirką, kai palydovai turėjo prasilenkti, buvo prarastas ryšys su „Iridium“ palydovu, o po kurio laiko radaras užfiksavo du didelius kosminių nuolaužų debesis – akivaizdų susidūrimo ženklą.


Šiame straipsnyje: NASAKosmosaspalydovas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Apie nieka straipsnis.Pavadinimas specialiai sukurtas intriguojantis, o straipsnis tai apie kitus dalykus. Propogabda veikia juodai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių