NASA palydovas nukrito, tik nežinia, kur

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) šeštadienio rytą paskelbė siekianti patvirtinti, ar amerikiečių palydovo nuolaužos iš tikrųjų pasiekė Žemės paviršių.

Kaip skelbia „Reuters“, socialiniame tinkle „Twitter“ pasirodė pranešimų, esą šešias tonas sveriančio palydovo nuolaužos byrėjo ant Okotokso, miestelio į pietus nuo Kalgario Kanados vakaruose.

NASA pažymėjo, kad pavojus žmonėms „labai menkas“, tačiau tikėtina, jog Aukštesniųjų atmosferos sluoksnių tyrimo palydovo (UARS) 26 dalys nesudegs atmosferoje ir pasieks Žemės paviršių.

Apskaičiuota, kad į Žemės atmosferą nebeveikiantis palydovas turėjo įskrieti tarp penktadienio 11 val. 45 min. ir šeštadienio 12 val. 45 min. JAV Rytų pakrantės (šeštadienį tarp 6 val. 45 min. ir 7 val. 45 min. Lietuvos) laiku, nurodė NASA.

„Per šį laiką palydovas praskriejo virš Kanados ir Afrikos, taip pat virš Ramiojo, Atlanto ir Indijos vandenynų regionų. Grėsmė žmonių saugumui buvo labai menka, - pridūrė agentūra. - NASA siekia patvirtinti kritimo vietą ir laiką bei artimiausiu laiku pateiks atnaujintą informaciją.“

Kalifornijoje įsikūrusios kosminių technologijų bendrovės „Aerospace Corporation“ Orbitoje skriejančių ir krintančių nuolaužų tyrimų centras prognozavo, kad UARS į atmosferą įskries 4 val. 4 min. Grinvičo (7 val. 4 min. Lietuvos) laiku, su trijų valandų paklaida.

NASA nurodė, jog iš daugiau nei 20 palydovo dalių, kurios gali nesudegti skriedamos atmosferoje, gali sverti nuo vieno iki 158 kilogramų. Šios nuolaužos gali pažirti 800 kilometrų ploto ruože.

Palydovas skriedamas vartėsi, todėl jo tikslią kritimo vietą buvo sunku nuspėti. Žinant, jog vanduo dengia 70 proc. mūsų planetos paviršiaus, labiausiai tikėtina, kad UARS nuolaužos kris vandenyne.

„Per ilgesnę nei 50 metų kosminės programos istoriją nė vienas žmogus nenukentėjo nuo krintančių kosminių šiukšlių, - sakė NASA ekspertas Markas Matney. - Prisiminkite, kad nuolaužos krinta į atmosferą kiekvieną dieną.“

JAV Gynybos departamentas ir NASA stengiasi nustatyti nuolaužų kritimo vietą.


Šiame straipsnyje: palydovasUARSNASAkritimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

mindaugas

mindaugas portretas
LIETUVI, NEVERGAUK - DRĄSIAI GINK SAVO IR KITŲ PILIEČIŲ TEISES ! 2011 m. rugsėjo 28 d. (trečiadienį) 11 - 14 val. prie LR Prezidentūros vyks piketas. Reikalausime iš valdžioje dirbančių valdininkų, teisėjų, prokurorų personalinės atsakomybės dėl priimtų neteisėtų, aiškiai korumpuotų sprendimų, teisingumo ir piliečių pažeistų teisių atkūrimo. Kviečiame visus dalyvauti. Visuomeninės organizacijos. Tai išspausdinta Lietuvos dienraščiuose: "Lietuvos ryto" ir "Vakaro žiniose" 2011m. rugsėjo 24 d.(šeštadieni)

nasa apsauga

nasa apsauga portretas
gal but kosmose numustas jav palydovas krenta ant musu ir niekas seime ir vyriausybeje net nebando analizuoti situacijos ir imtis apsaugos priemoniu nukritus gal but genetikos virusais uzkrestam palydovui

zinovas

zinovas portretas
nu va, o tikejaus kazko idomaus is to palidovo, nuvle jis mane :D
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių