NASA kuria sunkią raketą, skirtą nešti erdvėlaiviams

JAV kuria itin sunkios nešančiosios raketos, kuri galės iškelti pilotuojamus erdvėlaivius skristi prie Mėnulio ir Marso, du variantus, trečiadienį pranešė JAV nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) atstovas Mike’as Surber.

„NASA kuria paleidimų į kosmosą sistemą - tai mūsų sunkioji nešančioji raketa, kuri galės iškelti krovinius į orbitą aplink Žemę, jos starto svoris - 70 tonų“, - sakė jis tarptautiniame aeronautikos ir kosmoso kongrese Maskvoje.

Ši sistema iš pradžių iškels krovinius į orbitą aplink Žemę, o vėliau galės būti naudojama kosminiams laivams iškelti už jos ribų.

Antrasis raketos variantas numato 130 tonų startinį svorį, pridūrė M.Surberis.

Ši nešančioji raketa pirmiausia skirta iškelti į orbitą erdvėlaivį „Orion“, pažymėjo jis.

Tuo tarpu Rusijos raketų ir kosmoso korporacijos „Energija“ prezidentas ir generalinis konstruktorius Vitalijus Lopota, kalbėdamas antradienį kongrese, pareiškė, kad dabar šalies turimos nešančiosios raketos negalės užtikrinti pilotuojamų skrydžių į Mėnulį ir Marsą.

„Tik 65-75 tonų keliamosios galios nešančioji raketa užtikrins, kad būtų įvykdytos programos, numatytos Rusijos kosmonautikos plėtotės koncepcijoje iki 2030 metų ir vėlesniam laikotarpiui“, - sakė V.Lopota.

Pasak jo, devintajame dešimtmetyje sukurta nešančioji raketa „Energija“ - geriausia nešančioji raketa iš visų sukurtų". Jis priminė, kad jos efektyvumas buvo 4,3 procentų.

„Mes dabar darome nešančiąsias raketas “Sojuz„, “Angara„, o jų efektyvumas - mažiau nei 2 procentai. Tad mes faktiškai atsisakėme to, kas buvo anksčiau“, - pažymėjo V.Lopota.

Jo nuomone, Rusija turi visas galimybes iki 2018-2020 metų pastatyti starto kompleksus Baikonūre ir Rytų kosmodrome, skirtus 65-75 tonų keliamosios galios nešančiajai raketai.

„Tokios nešančiosios raktos pakaks misijai skristi į Mėnulį ir Marsą“, - sakė V.Lopota.

Raketų ir kosmoso korporacijos vadovo nuomone, šią raketą reikėtų sukurti bendradarbiaujant Rusijai, Ukrainai ir Kazachstanui.


Šiame straipsnyje: NASAerdvėlaivis Orionmaršas

NAUJAUSI KOMENTARAI

cia progresas

cia progresas portretas
zingsnis i prieki,paskui 10 zingsniu atgal.tuoj bezdzionem busim
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių