NASA į kosmosą paleido „juodųjų skylių medžiotoją“

Sudėtingas orbitinis teleskopas, kuriuo bus ieškoma juodųjų skylių pagal jų paliekamus didelės energijos rentgeno spindulių pėdsakus, trečiadienį buvo sėkmingai iškeltas į kosmosą raketa, kuri buvo paleista iš skrendančio lėktuvo, pranešė JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).

Branduolinis spektroskopinis teleskopas (Nuclear Spectroscopic Telescope Array, NuSTAR) kartu su raketa nešėja buvo iškeltas privačios bendrovės „Orbital Sciences“ lėktuvu L-1011, pritvirtintas po jo fiuzeliažu.

„NuSTAR padės mums surasti slapiausias ir didžiausios energijos juodąsias skyles, o tai padės mums suprasti Visatos struktūrą“, - sakė pagrindinė NuSTAR projekto mokslininkė Fiona Harrison.

Šio projekto tikslas - tyrinėti didelės energijos spindulius skleidžiančius objektus, tokius kaip galaktikų spiečiai, juodosios skylės ir masyvių žvaigždžių sprogimai. Teleskopu taip pat tyrinėjama Saulės atmosfera, siekiant nustatyti, kaip į ją pernešama šiluma, nurodė NASA.

Šis teleskopas veiks kartu su kitais orbitiniais teleskopais, įskaitant NASA rentgeno spindulių laboratoriją „Chandra“, kuria stebimas mažesnės energijos spinduliavimas.

„NuSTAR atvers naują langą Visatoje ir suteiks papildomų duomenų didžiausioms NASA misijoms, įskaitant “Fermi„, “Chandra„, “Hubble„ ir “Spitzer", - sakė NASA Astrofizikos skyriaus direktorius Paul Hertzas.

F.Harrison, kuri yra Kalifornijos technologijų instituto Pasadinoje profesorė, aiškino, jog NuSTAR yra „pirmasis teleskopas, fokusuosiantis didelės energijos rentgeno spindulius“ ir siųsiantis „atvaizdus, kurie bus dešimt kartų raiškesni ir šimtą kartų jautresni nei (padaryti) kuriuo nors kitu teleskopu, veikiančiu šioje spektro juostoje“.

NuSTAR bus pajėgesnis negu jo pirmtakai, nes jame didelės energijos rentgeno spinduliai fokusuojami veidrodžių matricomis, kurios mažiau išsklaido spindulius.

Kiekvieno iš dviejų bendraašių teleskopų optinę dalį sudaro 133 specialia danga padengti veidrodžiai. Be to, šiuose teleskopuose naudojami naujausi detektorius, o specialus išsiskleidžiantis stiebas, jungiantis optinę dalį ir detektorius, leis ryškiai sufokusuoti atvaizdus.

10 metrų stiebas starto metu buvo suskleistas, tačiau praėjus apie savaitei po paleidimo bus ištiestas.

„Manyta, kad juodosios skylės yra retos ir egzotiškos - taip buvo vos prieš 20 metų, - F.Harrison sakė žurnalistams. - Dabar žinome, kad kiekvienos didelės galaktikos, tokios kaip mūsų Paukščių Takas, centre yra masyvi juodoji skylė.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių